Om te beginnen maakt het niet uit van welk materiaal een leiding is gemaakt. Na enkele weken of maanden zal er zich een biofilm vormen in elke sanitaire installatie ongeacht het materiaal van de leidingen. Wanneer de kraan vervolgens wordt geopend, geeft de biofilm pathogene bacteriën vrij. En die zijn gevaarlijk. Als wij kijken naar de landen om ons heen, lopen de cijfers qua infecties hoog op. In Frankrijk gaat het om 700.000 gevallen waarvan 4.000 met een dodelijke afloop. Bij onze zuiderburen in België sterven er jaarlijks 3.000 door dodelijke bacteriën die in de leidingen groeien en door het gebruik van water het menselijk lichaam intrekken. De cijfers in Europa liegen er niet om. Delabie, leverancier van sanitaire voorzieningen zocht de cijfers uit uit: “Binnen Europa worden jaarlijks 37.000 sterfgevallen als gevolg van ziekenhuisinfecties toegeschreven aan Legionella pneumophila en aan Pseudomonas aeruginosa.” Die biofilm moet daarom weg of op zijn minst onder controle worden gehouden.
Wil je meer weten over de producten van Delabie, bekijk de profielpagina.
Pak biofilm aan
Het goed behandelen van de biofilm is lastig. Niet in de laatste plaats omdat de verschillende Europese landen niet eenduidig zijn over de maatregelen die kunnen worden genomen en over de eisen waaraan sanitair moet voldoen. Zo verschilt de kwaliteit van het toezicht op het waternet van land tot land. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de regels strenger dan bijvoorbeeld Frankrijk, België en Duitsland. Het National Health Service (NHS) verricht in het Verenigd Koninkrijk grondig onderzoek naar de besmetting van kranen en het net met Pseudomonas aeruginosa. Terwijl andere landen weinig tot geen onderzoek doen.
Wetgeving Groot Brittannië
De NHS heeft speciale preventiemaatregelen om de strijd met de bacterie en microfilm aan te gaan. Zo wordt er aangeraden om gebruik te maken van gemakkelijk demonteerbare kranen zodat er frequent intern kan worden gereinigd.
Stilstaand water
Alle landen zijn het er over eens dat stilstaand water de boosdoener is die biofilm de mogelijkheid geeft om te groeien. Om het de bacteriën zo moeilijk mogelijk te maken, wordt een automatische spoeling aangeraden.
In Duitsland hebben ze hun eigen regelgeving over het terugbrengen van stilstaand water. Zo is het gebruik van over gedimensioneerde buizen ten strengste verboden. Een te grote diameter kan namelijk de bacteriegroei bevorderen omdat de snelheid van het water wordt afgeremd.
Sanitaire producten
Delabie wil met hun assortiment zorgen voor producten die in alle landen gebruikt kunnen worden en het assortiment is daarop aangepast. Het bestrijden van microfilm in water is voor het Franse bedrijf belangrijk. De juiste producten zijn daarbij essentieel: “Wanneer men de problematiek rond bacteriegroei in het waternet goed kent, kan men ook de risico’s op besmetting beperken. Het is duidelijk dat er, zonder noodzakelijkerwijs alles van de buren te kopiëren, binnen de Benelux plaats is voor verbetering op het gebied van waterkwaliteit.”