Meer rekening houden met vrouwen verlaagt energieverbruik

Behoorlijk wat vrouwen vinden het te koud op kantoor. Dat verlaagt niet alleen de productiviteit; het verhoogt bovendien het energieverbruik, omdat vrouwen hun toevlucht zoeken in allerlei ‘lapmiddelen’ als het plaatsen van bijzetkacheltjes. Beter is het voor installateurs om meer rekening te houden met de warmteproductie van de vrouw in plaats van de man als uitgangspunt te nemen.

Hoewel er op de werkvloer even veel mannen als vrouwen te vinden zijn, wordt de airco eigenlijk altijd automatisch ingesteld op de voorkeuren van de man. Voor de meeste vrouwen is deze temperatuur te laag. Zij prefereren een binnentemperatuur die zo’n drie graden hoger is dan wat mannen lekker vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Boris Kingma, werkzaam bij Universiteit Maastricht.

Lokaal koelen of verwarmen

“Mannen kunnen wat dunnere of minder kleren aantrekken, en in moderne gebouwen kan er ook lokaal worden gekoeld. Of verwarmd”, zegt Kingsma in NRC Next. Kingsma houdt zich voornamelijk bezig met de warmtevraag van mensen. Voor dit onderzoek keek hij wat dat voor het energieverbruik betekent.

“Bij de renovatie van een gebouw wordt bij het ontwerp bijvoorbeeld doorberekend hoeveel energie het gebouw gaat verbruiken. Als de voorspelling en het werkelijk verbruik te veel uiteenlopen krijgen de aannemer en de opdrachtgever ruzie. Daarom is het belangrijk om goede modellen te hebben. Wij zeggen: begin met de reële waarden van het energieverbruik van mensen.”

Een prettiger werkklimaat

Op dit moment gebeurt dat niet, maar wordt er gewerkt met achterhaalde tabellen, die stammen uit de jaren zestig. Met als gevolg dat vooral vrouwen het koud hebben op kantoor en op zoek gaan naar bijzetkacheltjes of de thermostaat een slinger geven, wat de energierekening niet ten goede komt. Kingsma pleit ervoor om die verouderde basisgegevens los te laten en meer rekening te houden met de warmteproductie van de vrouw. Volgens hem zorgt dat niet alleen voor een prettiger werkklimaat, maar verlaagt bovendien het energieverbruik. 

Gerelateerde artikelen