Meer Nederlands gas dankzij groene zeep

Casper op 12 november 2014 | 2 minuten leestijd
Gas winnen met groene zeep. Dankzij deze revolutionaire techniek kan Nederland meer gas uit eigen bodem halen. Volgens TNO is deze manier van gaswinning zo succesvol dat we hiermee nog zo’n vijftien jaar zelfvoorzienend zijn. Maar hoe werkt deze techniek precies?

Gas winnen met groene zeep. Dankzij deze revolutionaire techniek kan Nederland meer gas uit eigen bodem halen. Volgens TNO is deze manier van gaswinning zo succesvol dat we hiermee nog zo’n vijftien jaar zelfvoorzienend zijn.  Maar hoe werkt deze techniek precies?

Lange tijd werd gedacht dat de bodem in zicht was en dat Nederland nog maar zo’n 10 jaar zelfvoorzienend zou kunnen zijn. Dat betekent dat we rond 2025 voor onze gasvoorziening geheel afhankelijk van Rusland zouden zijn. Uit onderzoek van kennisinstituut TNO blijkt echter dat we dankzij nieuwe technieken langer voor onze eigen gaswinning kunnen zorgen.

Productiviteit gasvelden verhogen

Normaal gesproken kan er uit een gasveld zo’n 80 tot 85 procent gas gewonnen worden. Nieuwe technieken die de laatste jaren zijn ontwikkeld, zorgen ervoor dat nu ook dat laatste beetje gas naar boven komt. Dit kan onder meer door de productiviteit van de gasvelden te verhogen met stikstof, CO2 of zeep. Volgens TNO worden die methodes nu al getest door bedrijven als de NAM.

Met zeep gas opwekken

Gas opwekken met zeep klinkt misschien wat gek, maar het is een ideale manier om toch nog aan gas te komen wanneer de aardgasvelden leeg raken. Een gasreservoir bestaat naast aardgas ook uit water en andere vloeistoffen. In het begin heeft een gasreservoir voldoende druk om zowel het gas als de vloeistoffen naar boven te persen, maar na verloop van tijd wordt die druk minder. Door aan het water groene zeep toe te voegen, gaat het water in de put schuimen en borrelen en komt er toch nog gas mee naar boven. Aan de oppervlakte zorgt een anti-zeepmiddel er vervolgens voor dat het gas weer van de zeep en het water gescheiden wordt. 

Foto: Flickr.com/baronreznik