Een accu met een verborgen defect is volgens TNO de oorzaak van het feit dat de noodstroomvoorziening in het Laurentiusziekenhuis niet aansloeg. Een aggregaat had de stroomvoorziening over moeten nemen, maar omdat de accu in de besturingscomputer niet naar behoren werkte, sloeg het noodaggregaat niet aan. Volgens TNO is Roermond geen uitzondering en zijn er meer ziekenhuizen waarbij de noodstroomvoorziening op een vergelijkbare manier is ingericht. Uit een steekproef bleek dat dit in meer dan tien gevallen zo is.
Accu’s periodiek vervangen niet afdoende
Het onderzoeksbureau pleit er samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voor om de voeding en elektronische sturing voortaan dubbel uit te voeren. Het is niet voldoende om accu’s alleen periodiek te vervangen. Daarnaast vinden beide partijen ook dat een noodstroomvoorziening met de hand moet kunnen worden aangezet; een ziekenhuis mag volgens hen nooit enkel afhankelijk zijn van techniek.
Werk aan de winkel
Nu TNO ziekenhuizen oproept om hun noodstroomvoorziening te controleren, betekent het dat installatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in noodstroom aan de slag kunnen. Bedrijven als Pon Power, Newave Ups Systems en Kemper en Van Twist Diesel B.V. richten zich onder andere op onderhoud en service van noodstroom en krijgen het naar verwachting drukker nu zij waarschijnlijk meer controles moeten uitvoeren.
Voor meer informatie over noodstroom en het volgen van trainingen en opleidingen kunt u terecht bij Kenniscentrum Noodverlichting.