Na oplevering van appartementencomplexen bleek keer op keer dat de inregeling van het afgiftesysteem niet goed was uitgevoerd. Bij grootschalige wooncomplexen met een collectief verwarming- en koelsysteem kiest men gebruikelijk voor een ‘statische’ inregelmethode. De pomp wordt hierbij vaak op 100 % volume gezet. De installateur verzekert zich er zo van dat alle aangesloten appartementen voldoende volumestroom krijgen. Om de volumestroom te regelen wordt doorgaans gebruik gemaakt van inregelafsluiters die de volumestroom knijpen terwijl de pomp vaak op 100 % blijft draaien. Wanneer de circulatiepomp in de technische ruimte wel geregeld wordt door middel van drukmeting is het resultaat op afgifteniveau niet in de hand te houden. “Het is rijden met de handrem erop en het systeem water wordt op een te hoge druk gehouden terwijl er geen of nauwelijks energievraag is”, vertelt Dirk Bijlaart, bedrijfsleider bij Dubotechniek Service.
Ongevoelig voor vervuiling
“We zochten een manier die toekomstig onderhoud minder afhankelijk maakt van bewoners. We kozen ervoor om het systeem alleen op woningniveau via de meet- en regeltechniek op afstand te regelen en de volumestroom met een gangbare kogelkraan te doseren.” Een kogelkraan heeft een lange levensduur en is ongevoelig voor vervuiling door het systeemwater. In het appartementencomplex wordt de onderste verdieping op een minimale voordruk gehouden. Deze is voldoende om bij het appartement met het meeste drukverlies toch voldoende energie te kunnen leveren. Deze voordruk wordt vervolgens als vaste waarde in de regeltechniek geblokkeerd en dient als basis voor alle andere appartementen. De volumestroom van elk appartement wordt geregeld met een normale kogelkraan. Andere, vaak dure appendages komen hierbij te vervallen. De aanwezige volumestroom meter wordt gebruikt om de kogelkraan te sturen.
Nauwkeurige afgifte
Door de toepassing van deze dynamische regeling realiseert Dubotechniek Bedrijven een uiterst nauwkeurig afgifte van energie. “Er zijn minder comfortklachten dus hoeven onze monteurs minder op pad. Ook de onderhoudskosten zullen lager uitvallen en tevens gaat geen overbodige pompenergie verloren”, geeft Dirk Bijlaart aan.
Met deze methode wordt in de technische ruimte precies de benodigde hoeveelheid verpompt want alle extra weerstanden zijn verwijderd. Door alles op te nemen in de regeltechniek kan er een totaaloverzicht van de geleverde energie worden gemaakt. Bij de recente projecten word deze besturing ook gebruikt om op basis van de gewenste vermogensvraag de energieproductie aan te sturen. Het succes in dit project heeft ervoor gezorgd dat Dubotechniek Bedrijven dezelfde insteek toepast bij andere projecten, zowel bij appartementen als kantoren.