De hbo-opleiding Elektrotechniek is theoretischer dan mbo-elektrotechniek en leert studenten om integraal te ontwerpen en concrete zaken te onderzoeken. De vraag is altijd: hoe ontwerp, onderzoek, maak en onderhoud je allerlei verschillende elektrotechnische apparaten en systemen? Hbo-Elektrotechniek wordt overal in Nederland gegeven. Bij sommige onderwijsinstellingen maakt het deel uit van hbo-Engineering.
Volop werk
De arbeidsmarkt is gunstig voor goed opgeleide technici. Wie hbo-Elektrotechniek studeert, loopt kans om al tijdens een van de stages een baan aangeboden te krijgen! Startende ingenieurs krijgen vooral veel met technische elementen te maken. Wie langer werkt, kan de opgedane kennis verdiepen of juist verbreden, of doorgroeien naar een managementfunctie, of naar een technisch commerciële of adviserende functie. Er zijn allerlei mogelijkheden.
Doorzettingsvermogen en meer
Een hbo-student Elektrotechniek moet nogal wat in huis hebben. Techniek fantastisch vinden staat natuurlijk voorop. En verder: nauwkeurig werken, gevoel voor cijfers en getallen hebben, creatief zijn, samenwerken, om maar eens wat te noemen. Graag willen leren hoort er bij, want er worden steeds nieuwe technologieën, apparaten en producten ontwikkeld. Een probleem analyseren is ook belangrijk, en dat komt tijdens de opleiding uitgebreid aan bod. Een ingenieur moet technische principes kunnen doorgronden, verbanden en gevolgen zien en vooruit kunnen kijken. Een laatste belangrijk punt is verantwoordelijkheid. Een fout in een installatie kan vergaande gevolgen hebben en zwaar wegen. Niet iedereen kan daarmee omgaan. Nog één laatste ding: er is doorzettingsvermogen voor nodig. Over het algemeen wordt deze studie als behoorlijk pittig ervaren, omdat er veel exacte kennis wordt gevraagd.
Basis, stage, afstuderen
Normaal gesproken duurt een hbo vier jaar, tenzij er vrijstellingen mogelijk zijn omdat iemand al een technische mbo hebt afgerond. Trouwens: ook voor wie al een aantal jaren in de branche werkzaam is, kan een hbo-opleiding Elektrotechniek interessant zijn. Check wel de toelatingseisen van tevoren. De studie is meestal zo ingedeeld dat de eerste twee jaar in het teken staan van praktische en theoretische kennis en van een brede oriëntatie op het vakgebied Engineering. Na de propedeuse is het tijd voor verdieping en om een specialisatie of combinatie van specialisaties te kiezen. De brede elektrotechnische basis wordt in het derde en/of vierde jaar toegepast tijdens stages. Zo’n stage bestaat vaak uit het uitvoeren van een opdracht, maar is ook een manier om een bedrijf goed te leren kennen. Een stage is verder een goede voorbereiding op het ‘echte werk’ en geeft zicht op wat er allemaal mogelijk is en welke richtingen en bedrijfstypen er zijn.
De studie wordt afgesloten met een afstudeerproject die bij de gekozen verdiepingsrichting past, bijvoorbeeld apparatuur ontwerpen, software ontwikkelen, of een technisch probleem oplossen. Als het resultaat van het project is goedgekeurd, krijgt de student zijn/haar diploma en de graad van Bachelor of Engineering, met als titel ingenieur (ing.). Klinkt goed, toch?