​Markt voor ledverlichting kan feestverlichting inschakelen

Erik op 1 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Ondernemers die actief zijn in de ledverlichtingsmarkt hebben alle redenen om met groot optimisme naar de toekomst te kijken. In vele toepassingen – zo is de verwachting – zal het aandeel van ledverlichting verder groeien. Van gebruik in de openbare ruimte tot de groententeelt onder glas. Waar het wonderlampje zijn licht laat schijnen, gebeuren mooie dingen.

Ledverlichting heeft de wind mee. De kwaliteit van ledverlichting is de laatste twee jaar sterk verbeterd doordat producenten veel hebben geïnvesteerd in innovatie en kwaliteit. Dit blijkt onder meer uit het Nationaal Led Trendrapport 2017 dat eind vorig jaar is gepubliceerd. Het rapport geeft de resultaten van een uitgebreid onderzoek door Led Expo Benelux onder bedrijven die actief zijn in de ledverlichtingsmarkt. En mede dankzij de kwaliteitsverbetering is de omzet in de nationale ledverlichtingsmarkt is gegroeid naar 1,1 miljard euro. En het kan eigenlijk alleen nog beter. Volgens het rapport blijven de prijzen dalen door betere productietechnieken en hogere efficiëntie van de lampen.

Het product zelf is goed maar ook de marktomstandigheden waaronder led zijn weg moet vinden zitten mee. Neem bijvoorbeeld de inwerkingtreding van het eerste gedeelte van het verbod op halogeenspots. Wanneer er in 2018 een algeheel verbod op halogeenlampen in de Europese Unie van kracht wordt, zal ledverlichting beslist gaan domineren. Bovendien doet ook de overheid nog een duit in het zakje. Op de drempel van 2017 besloot minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) dat vanaf 2023 kantoren geen energielabel meer mogen hebben dat lager is dan C. Met het overgaan naar ledverlichting ter vervanging van de PL en TL armaturen is eenvoudig een flinke stap te zetten.

Magnetic Fit 

Het biedt grote kansen voor een bedrijf zoals Magnetic Fit dat een innovatieve fitting ontwikkelde waarmee nagenoeg elk bestaand armatuur geschikt kan worden gemaakt voor led. De koppeling wordt tot stand gebracht met magneetjes. In het bestaande armatuur wordt een verloopstukje of adapter aangebracht. Zowel het verloop tussen een van de vele fittingtypen als de aansluiting van het led-element zelf hebben een vlak magneetje. De ‘aantrekkingskracht’ van de magneetjes is zeer sterk en de vormgeving van de U-Fit -verbinding is compact en fraai te integreren in armaturen of plafondverbindingen. De U-Fit is geschikt voor gelijkstroom; ook stopcontacten en plafondverbindingen zijn beschikbaar. Voor de traditionele fittingen, zoals de schroefdraadfittingen zijn adapters beschikbaar om een ledlamp met U-Fit  eenvoudig aan te ‘klikken’. In het hoofdkantoor van bouwconcern Dura Vermeer in Hoofddorp  wordt bij de aanleg van de ledverlichting de U-Fit gebruikt.   

‘Human centric lighting’

Groei van de ledmarkt zal ook worden gerealiseerd door ‘human centric lighting’ (HCL).  Bij HCL staat de mens centraal. Doel is bevordering van iemands welzijn, stemming en gezondheid door gebruik van licht met biologische en emotionele effecten op de mens. HCL kan de concentratie, veiligheid en efficiëntie op de werkplek of educatieve omgevingen verbeteren. Het kan genezingsprocessen ondersteunen en chronische ziekten voorkomen bij personen die een onregelmatige dagelijkse routine kennen of in de ouderenzorg werken. De koepelorganisatie Lighting Europe rekende uit dat in het negatiefste scenario de Europese markt  tot 2020 met HCL een omzet van 0,8 miljard euro kan genereren; in het gunstigste scenario kan dat bedrag oplopen tot 2,3 miljard euro.

Gerelateerde artikelen