Markt reageert enthousiast op TripleAqua klimaatsysteem

Erik op 5 juli 2016 | 3 minuten leestijd
​Het TripleAqua klimaatsysteem van Coolmark uit Barendrecht blijkt een jaar na introductie de grote verwachtingen – een besparing tot 50 procent op verwarmen en koelen – helemaal waar te maken.

Het systeem is onder meer toegepast in de nieuwbouw van de leverancier van biologische meststoffen Ecostyle in Oosterwolde, een energieneutraal gebouw dat het BREEAM-outstanding certificaat heeft ontvangen.

“Uiteraard monitoren we de prestatie van de installatie voortdurend”, vertelt Huibert Baak van Coolmark. “En hoewel we nog geen gegevens hebben van een volledig seizoen, kunnen we nu al vaststellen dat het concept helemaal aan de verwachtingen voldoet. Ook commercieel gaat het goed. Momenteel hebben we vier TripleAqua projecten in uitvoering waaronder een project dat het vijfvoudige vermogen heeft van de installatie in Oosterwolde.”  

Water als koudemiddel

Coolmark claimt met TripleAqua het meest energiezuinige systeem ter wereld te bieden. De naam is een verwijzing naar de drie functies: verwarming, koeling en opslag. In plaats van een synthetisch koudemiddel wordt voor het inpandige leidingwerk water gebruikt. Voor het buitendeel wordt het natuurlijke koudemiddel PROPÆNE toegepast, een mengsel van propaan en propyleen.

Het geheim van de aanzienlijke energiebesparing die wordt behaald, zit hem onder meer in de LT-verwarming en HT-koeling. TripleAqua verwarmt met 36 tot 28 °C en koelt met 12 tot 18 °C. Elke graad die minder voor verwarming of koeling nodig is, is meteen een besparing van drie procent.

3-pijps

Een voordeel daarbij is ook dat een 3-pijpssysteem in plaats van het gebruikelijke 4-pijpssysteem van watergevoerde systemen mogelijk wordt. Deze aanpassing in het leidingwerk zorgt ervoor dat de investering vergelijkbaar is met die van een DX- of  fancoilsysteem met vergelijkbaar vermogen. Toepassing van een 3-pijpssysteem betekent ook een kwart minder leidingwerk in vergelijking met een 4-pijpssysteem. Bovendien heeft het leidingwerk dat overblijft een kleinere diameter omdat de delta-T van het water groter is bij een gelijk vermogen. Ook uitvoeringstechnisch zijn er nog voordelen. Door de lage watertemperaturen hoeft alleen de koude leiding te worden geïsoleerd en kan er couranter (goedkoper) leidingmateriaal worden gebruikt. Ook zijn regelcomponenten niet nodig omdat gewoon water wordt gebruikt. Dat maakt de uitvoering veel goedkoper.

Warmtebuffers in PCM-tanks

Interessant is het element van warmte-opslag binnen TripleAqua. Warmte die vrijkomt uit koeling is prima aan te wenden voor verwarming op een andere plek in het gebouw. Probleem is dat er zelden een mooie balans is tussen warmte- en koude vraag. De oplossing van TripleAqua betreft twee van PCM’s voorziene tanks, één voor warmte- en één voor koudeopslag. De tanks worden in serie geplaatst met het leidingwerk dat het gebouw ingaat. Zo wordt er warmte en koude gebufferd die ook op een ander tijdstip passief kan worden vrijgegeven.

Kleine utiliteit

Volgens Baak is de TripleAqua techniek interessant voor gebruik in gebouwen waar WKO moeilijk kostenefficiëntie is te realiseren. “WKO is een fantastische duurzame techniek. Het is een hele mooie oplossing voor gebouwen met een vloeroppervlakte vanaf 5.000 m2. Maar voor de kleinere utiliteit kan de investering te hoog zijn.”

Gerelateerde artikelen