Mailen via de ledarmaturen

Erik op 18 februari 2020 | 4 minuten leestijd
Het wordt al enkele jaren aangeduid als een veelbelovend alternatief voor WiFi, een beter alternatief zelfs: LiFi (Light Fidelity). LiFi biedt tweezijdige, snelle en draadloze communicatie vergelijkbaar met WiFi maar dan via lichtgolven. Maar de technologie lijkt nu toch echt op een doorbraak af te stevenen. Het aantal projectaanvragen voor de installatie van systemen die data communiceren via LiFi explodeert, volgens hoofd Business development Ed Huibers van het Eindhovense techbedrijf Signify (voorheen Philips Lighting).

Door de grote vlucht die de ledtechnologie heeft genomen, gelooft Signify in de kansen van LiFi. Wordt Light Fidelity (LiFi) net zo belangrijk als WiFi of zal het zelfs de strijd gaan winnen? De technologie is nog vrij jong. In 2011 deelde de bedenker ervan, de Duitse natuurkundige Harald Haas, voor het eerst zijn bevindingen met het grote publiek. Inmiddels zijn ook andere grote spelers zoals Samsung, Panasonic, Osram en Qualcomm, en meerdere kleine bedrijven al enige tijd bezig met deze technologie.

Knipperen

LiFi werkt via een chip die een ledlamp laat knipperen. Dat klinkt verontrustend, maar niemand merkt het want het gebeurt zo snel dat het met het blote oog niet waar te nemen is. Door het knipperen kan informatie worden verzonden zoals dat ook met WiFi kan. Het voordeel is dat licht niet door muren kan en dus veilig ‘binnenskamers’ blijft. Het licht wordt daarentegen wel gedetecteerd. Met de aan-en-uit impulsen van de led kan informatie worden overgebracht. In de praktijk gebeurt dat met behulp van een ontvanger, een zogenaamde ‘photodetector’ of ‘photodiode’,  die deze signalen vertaalt naar elektrische signalen. Deze signalen kunnen op hun beurt weer computers, mobiele of andere apparatuur aansturen. Omdat het systeem werkt op basis van licht, moeten deze detectoren wel binnen het ‘zichtbereik’ van de zendende led staan om het signaal goed te kunnen ontvangen. Ledarmaturen uitgerust met LiFi-componenten combineren lichtkwaliteit met een snelle breedbandverbinding. En zo kan iedereen dankzij de ledverlichting probleemloos gelijktijdig e-mailen, videoconferences organiseren, een veilige toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk en snel surfen op het internet. 

LiFi-ledarmaturen

De LiFi-ledarmaturen van Signify zijn uitgerust met een ingebouwd modem dat het licht moduleert met snelheden die niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog. De armaturen maken een internetsnelheid van 30 megabyte per seconde (Mb/s) beschikbaar en dat dus zonder dat de kwaliteit van het licht hieronder leidt. Voor de beeldvorming: deze snelheid is voldoende om meerdere video’s in HD-kwaliteit tegelijkertijd te streamen terwijl ook nog een videogesprek word gevoerd. 

LiFi biedt voordelen ten opzichte van WiFi omdat het geschikt is voor gebruik in een omgeving die gevoelig is voor radiofrequenties of op plaatsen waar WiFi-signalen niet of zwak kunnen zijn zoals ondergronds. LiFi is ook met name geschikt voor omgevingen die een hoge beveiliging vereisen, bijvoorbeeld de backoffice van een financiële instelling of overheidsdienst. LiFi voegt extra beveiliging toe, omdat het licht niet door muren kan gaan en een zichtlijn naar het licht nodig is om toegang tot het netwerk te krijgen.

Grote stempel

Volgens Huibers van Signify is LiFi een ontwikkeling die een grote stempel gaat drukken op de toekomst van de installatietechniek. Dat heeft te maken met het feit dat LiFi een flink aantal voordelen heeft ten opzichte van WiFi, ons huidige draadloze communicatienetwerk dat op basis van radiogolven werkt. ‘Op de eerste plaats is LiFi tot wel honderd keer sneller dan WiFi. Daarnaast heeft het een onbeperkte capaciteit omdat het van een breder golfspectrum gebruik maakt. En omdat het bovendien geïmplementeerd kan worden via al bestaande ledtechnologie, is het systeem qua techniek en onderdelen redelijk eenvoudig en dus ook wat installatie en gebruik betreft goedkoper.’

Op vele plaatsen toepasbaar

Dat zoveel belangrijke partijen fors inzetten op LiFi heeft onder meer te maken met het feit dat deze vorm van data-uitwisseling op veel plekken toepasbaar is. Op sommige locaties is het dé oplossing. Dat is bijvoorbeeld het geval in ziekenhuizen waar elektromagnetische signalen van medische instrumenten niet worden verstoord. Maar ook de luchtvaart blijkt de nodige interesse in de technologie te hebben. Wanneer ledverlichting wordt gebruikt, kunnen passagiers  met hun mobiele apparaten een verbinding tot stand brengen. 

Gerelateerde artikelen