Machines en apparaten huren of kopen?

‘2500 producten huren bij 320 vestigingen’, vermeldt Boels op haar site. Veel apparaten en machines zijn te huur, ook op het gebied van installatietechniek. Boels is een groot verhuurbedrijf, maar er zijn meerdere spelers op de markt. Van kabels tot verlichting tot aggregaten tot installatietesters en multimeters: het is allemaal te huur. Maken installateurs daar gebruik van?

Hoogwerker en waterboor

“Het enige dat ik wel eens huur is een hoogwerker”, zegt Rico van der Veer, eigenaar van elektrotechnisch installatiebureau Elektrico in De Kwakel. “Die is, voor mij, te groot en te duur om zelf te hebben. Tot voor kort huurde ik nog wel eens een waterboor om door beton heen te boren, maar tegenwoordig komt er iemand langs om dat voor me te doen. Ik huur vaak bij hetzelfde bedrijf maar ik leen/huur ook wel eens van een ander installatiebedrijf. Zij hebben een man of tien personeel. Voor hun is het daarom wel rendabel om het zelf aan te schaffen en daar profiteer ik dan soms weer van mee.”

Sloopmachine met beitel

Ook Johannes Veenema van Veenema Installatietechniek uit Ureterp leent regelmatig spullen van collega’s. “Ze komen bij mij voor mijn leidingperssysteem. Een collega heeft een steiger. Een ander heeft weer wat anders, zo helpen we elkaar. Het enige dat niemand heeft, is een sloophamer. Die huur ik dus soms. En dan gaat het echt om een zware sloopmachine voor het slopen van betonnen vloeren. Ik heb zelf een klein exemplaar, maar voor zwaar werk is die minder geschikt. Het type dat ik huur heeft een krachtige boorhamer met een beitel erin. Ik ga eigenlijk altijd naar dezelfde verhuurder, want dan weet ik precies wat ik krijg.”

Van alles

“Ik ben net voor mezelf begonnen”, zegt ZZP’er Maikel van Dalsen. “Ik heb een paar jaar bij een groot landelijk installatiebedrijf gewerkt en daar hadden ze alles zelf. Nu huur ik regelmatig, want ik kan niet alles wat ik nodig heb in één keer kopen, dat is toch een te grote investering. Ik huur soms een steiger, een aanhanger of een freesmachine. Die laatste heb ik regelmatig nodig voor inbouw elektra, dus die ga ik binnenkort wel kopen. Huren is handig en niet duur voor een dag, maar als je al die dagen optelt zit je toch zo op een aardig bedrag.”

Foto

Henk uit Arnhem heeft ooit een slechte ervaring gehad met het huren van een aggregaat. “Ik kreeg een exemplaar mee met flinke krassen en deuken erin. Voor de werking maakte dat niet uit, vertelden ze er nog doodleuk bij. Toen ik het apparaat na de klus weer inleverde, kreeg ik te horen dat ik die schade moest betalen. Sindsdien maak ik een foto als ik iets huur, zodat ik kan laten zien in welke staat ik een apparaat of machine heb ontvangen. Het is niet meer aan de orde geweest, maar ik vind het een prettig idee.”


Gerelateerde artikelen