De Boston en Seattle ontvangen de koeling via de koudecentrale van het ernaast gelegen complex, waar zich de aansluiting op het koele Maaswater bevindt. Het Maaswater wordt wel gefilterd maar het wordt niet rechtstreeks gebruikt in de woningen. De koeling in de woontorens gaat via leidingen in de vloer die aangesloten zijn op een circuit van koud, schoon water. Dit water wordt koud gehouden met het gefilterde Maaswater.
Direct onder de kade van de Wilhelminapier bevinden zich pompen en ook de leidingen lopen vlak onder het autowegdek. Twee filterpompen geven het rivierwater een voorbehandeling om de ergste vuil eruit te halen. Beide pompen kunnen elk 75 procent van de capaciteit voor hun rekening nemen. Ook als een pomp zou uitvallen, kan daardoor het systeem in werking blijven.
Eneco koelt op de Wilhelminapier al andere gebouwen met Maaswater. Zo ook ‘De Rotterdam’ die eind 2013 gerealiseerd: een pand van Rem Koolhaas, tevens het grootste gebouw van Nederland. Dit heeft een eigen waterinlaat en een eigen koudecentrale. Dit jaar hoopt Eneco -naast de Boston en Seattle- ook concrete stappen te zetten voor koeling met Maaswater in twee andere grote gebouwen op de Wilhelminapier.
Koudenet met Maaswaterkoeling
Door deze ontwikkelingen komt de realisatie van een ondergronds koudenet met Maaswaterkoeling op de Wilhelminapier een belangrijke stap dichterbij. Een tiental gezichtsbepalende gebouwen aan de Maas zullen dan via het koudenet van koelte worden voorzien. Eneco zette de eerste stappen hiervoor ruim 5 jaar geleden door het aanvragen van de benodigde vergunningen.
Koelen met Maaswater is een duurzame manier van koeling. Het moet 50% CO2 besparen ten opzichte van traditionele koeling. Een aantal grote gebouwen op de Wilhelminapier wordt overigens vanaf eind 2014 door Eneco ook van duurzame warmte voorzien: door restwarmte vanuit de AVR-afvalcentrale in Rozenburg. Ook de Boston en Seattle zullen op dit net worden aangesloten.