Maak eens een rekensommetje

Casper op 29 juli 2013 | 3 minuten leestijd
Nederlanders zijn gek op rekenen en dan vooral op onderaan de streep iets overhouden. Tegelijkertijd hebben we een voorliefde voor gas, waarschijnlijk omdat we er zoveel van hebben. Daarom gebruiken we het op grote schaal; te pas, maar ook te onpas. Als we nu eens een eenvoudig rekensommetje maken…

90% van de woningen in Nederland wordt op gas verwarmd. Dat gas zo nadrukkelijk de voorkeur krijgt boven elektriciteit heeft ook te maken met een hardnekkig misverstand bij veel mensen (en kenners!) over de kosten van directe elektrische verwarming in vergelijking tot gasverwarming. Zeker, elektra is niet altijd het goedkoopste alternatief, en al helemaal niet voor oude, ongeïsoleerde woningen. Maar dat installateurs en aannemers steevast voor gasverwarming kiezen, ook bij de realisatie of renovatie van zeer goed geïsoleerde panden, is opmerkelijk en onterecht.

Neem het transport

Bij de normale centrale verwarming op gas, gaat er veel warmte verloren in leidingen tijdens het transport tussen de ketel op zolder en de radiatoren in de woonkamer. Elektrische radiatoren echter leveren rechtstreeks warmte op de locatie waar dit nodig is, zonder transportverlies en zonder hoge aanschafkosten van dure cv‐ketels.

Kentering

Dat er langzaam maar zeker een kentering in denken (en in doen!) plaatsvindt, is onder meer te zien in Groningen. Daar wordt binnenkort een bestaand kantoorgebouw omgebouwd tot een studentenflat met 120 eenheden. Vanuit het traditionele denken zou men daar kiezen voor een grote CV‐installatie op het dak en verwarming via cv‐leidingen. Deze worden dan 24 uur per dag op 70° gehouden, hoewel het warme water slechts op momenten nodig is, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Een fors warmteverlies is het gevolg. Dat kan anders, goedkoper.

En wel met een elektrische geiser in de badkamers van de studenten, die zonder leidingverlies warm water levert bij de douche en met een elektrische radiator in de woonkamer voor directe verwarming op de plek waar dit nodig is. Een geschikt alternatief? Ja, en ook nog eens veel goedkoper. Ga maar na, de elektrische verwarmingsinstallatie is in aanschaf ruim € 100.000,‐ goedkoper dan CV‐installaties en CV‐leidingen. Bovendien verwacht de corporatie ‐ mede door de optimale gevelisolatie ‐ met deze “elektrische” oplossing een besparing op het energieverbruik te realiseren van zo’n 30% in vergelijking tot collectieve gasketels. Tel uit je winst, … beste student!

Moraal van dit verhaal: kies niet altijd voor het gebaande pad en zeker niet voor dure investeringen in gasinfrastructuur, terwijl de vraag naar warmte en warm water in het gebouw relatief beperkt is. En maak vooral ook zelf eens een rekensom. Als u ten minste geld wilt verdienen.

Auteur: Hans Crone