‘Maak de haard winterklaar tijdens de zomer’

Erik op 10 juli 2015 | 3 minuten leestijd
Tijdens de zomer is de open haard vaak het laatste waar mensen aan denken. Toch zijn de zomermaanden volgens brancheorganisatie Het Sfeerverwarmingsgilde bij uitstek geschikt om de haard aan een grondige inspectie te onderwerpen. Brengt u dit advies over aan uw klanten?

Het aantal schoorsteenbranden neemt maar niet af. Al tien jaar schommelt het aantal incidenten tot zo’n tweeduizend per jaar. Vorig jaar moest de brandweer gemiddeld 9 keer per dag uitrukken voor een schoorsteenbrand. En dat brengt slachtoffers met zich mee. Elk jaar komen gemiddeld 150 mensen in het ziekenhuis terecht met een koolmonoxidevergiftiging; 11 mensen overlijden zelfs door deze sluipmoordenaar. En dat terwijl een schoorsteenbrand in veel gevallen te voorkomen is.

Onderhoud is uiterst belangrijk

De oorzaak van deze ongevallen is bijna altijd een slecht onderhouden houtkachel of gashaard in combinatie met te weinig ventilatie. Daarnaast kunnen gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen de oorzaak zijn. Onderhoud aan de schoorsteen is dan ook uiterst belangrijk; de zomer is daar volgens Het Sfeerverwarmingsgilde, brancheorganisatie van haarden- en kachelspecialisten een mooi moment voor.

“Nu we in de warme periode van het jaar zitten, verdwijnt de haard of kachel uit het aandachtsveld. ‘Dat komt in het najaar wel weer’, denken mensen al gauw”, zegt voorzitter van het Sfeerverwarmingsgilde Gert Kooij. “Maar juist de zomer is de periode bij uitstek om uw haard of kachel en het rookkanaal schoon te laten maken. U voorkomt schade aan uw eigendommen én overlast voor uw buren.

Geef klanten advies

Naast een gebrek aan onderhoud maakt ook verkeerd stoken en een gebrekkige installatie de kans op een schoorsteenbrand groter. Ook bij die twee laatste oorzaken speelt u als installateur een belangrijke rol. Geef klanten advies over hoe zij het beste kunnen stoken; informeer hen over de juiste brandstof en laat ze vanzelfsprekend geen papier, karton of plastic verbranden. Een vakkundige installatie van een gastoestel is natuurlijk ook onmisbaar.

“De aansluiting op de gasleiding moet goed en volgens de voorschriften gebeuren”, aldus Kooij. “Hoewel een rookgasaansluiting van een gastoestel in veel situaties mogelijk is, dient ook deze rookgasafvoer aan voorschriften te voldoen. Daarnaast is het belangrijk om de schoorsteen één of twee keer per jaar te vegen.” En de (na)zomer is daar een uitstekend moment voor!

 

Gerelateerde artikelen