​Lucid Energy: energie opwekken in waterleidingen

Casper op 21 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Waterkracht kan een goede bron van hernieuwbare energie zijn, maar er kleven ook nadelen aan. Stuwdammen ontregelen natuur- en leefgebieden, doden vissen en stoten vaak grote hoeveelheden broeikasgassen uit.

Dat kan beter, dacht de start-up LucidEnergy. Ook zij bedachten een systeem om energie op te wekken aan de hand van waterkracht, maar dan zonder negatieve effecten op de natuur. LucidEnergy maakt namelijk gebruik van waterleidingen van steden om energie op te wekken.

LucidEnergy startte al een pilotproject in Riverside, California. Nu is het ook een met een grootschalig project gestart in Portland.

Waterpijpen

Het grote voordeel van energie opwekken in waterpijpen, weet CEO Gregg Semler, is dat het geen slechte invloed heeft op de natuur. Een ander voordeel is dat er dagelijks water door de pijpen gepompt wordt, met een constante snelheid en kracht. Dit resulteert logischerwijs in een consistente opwekking van energie. Semler: “Wat Lucid Energy interessant maakt, is dat het een nieuwe bron van energie is die eigenlijk nooit eerder gebruikt is. Het beste van waterkracht, maar dan veilig weggestopt in leidingen.”

Het project dat momenteel in Portland loopt, kan ongeveer 150 huishoudens van stroom voorzien.

Zwaartekracht

Het systeem werkt alleen goed wanneer water naar beneden stroomt. In een vlak land als Nederland is LucidEnergy dus geen rendabele optie. Het werkt als volgt: een pijpleiding wordt uitgerust met een turbine, die gaat draaien wanneer er water doorheen stroomt. Op de bovenkant van de pijp wordt een generator geïnstalleerd die gaat werken door de energie die de turbine opwekt. Volgens de start-up is het systeem in staat om meer dan 2 megawatt aan elektriciteit op te wekken per kilometer aan pijpleidingen.

LucidEnergy is al op zoek naar andere steden om het systeem te implementeren. Johannesburg in Zuid-Afrika liet eerder dit jaar al weten dat de stad gebruik gaat maken van het innovatieve systeem. Ook in landen als China, Brazilië, Canada en Mexico heeft men interesse in de technologie.