Luchtdichtheidsmeting kan straks ook zonder blowerdoortest

Casper op 18 april 2018 | 3 minuten leestijd
In meer dan 90 procent van de Nederlandse woningen blijkt de prestatie van de luchtinstallatie bij oplevering niet te voldoen aan de minimale eisen van het bouwbesluit. Controle is nodig. Maar op dit moment is het controleren van de prestaties als ventilatiedebiet, verdeling, installatiegeluid en luchtdichtheid van woningen kostbaar en vaak behoorlijk complex. Binnen het project SecureVent, gecoördineerd door TNO, wordt gewerkt aan een snelle en betaalbare testmethode.

Volgens Marleen Spiekman van TNO is er grote vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van een apparaat om versneld de luchtdichtheid te meten. Voor een goed functionerende ventilatie is het van belang dat de prestaties qua luchtdichtheid worden gehaald. Het is wel zo praktisch als de installateur zelf kan controleren of de luchtdichtheid voldoet. De installateur die belast is met het aanbrengen van het ventilatiesysteem, zal hiervoor dan wel over eenvoudige en betaalbare meetapparatuur moeten kunnen beschikken. Nu nog heeft de praktijk eigenlijk alleen de blowerdoortest ter beschikking. Tijdrovend en betrekkelijk kostbaar.

Maar ACIN, de bij het project betrokken fabrikant, heeft flinke stappen gezet in de ontwikkeling van een zeer eenvoudige luchtdichtheidsmeting.  Het meten van luchtdichtheid zal met het nieuwe instrument waarschijnlijk zo’n 80 procent goedkoper worden. Daardoor wordt het een stuk realistischer om iedere woning – ook tussentijds – te meten.

Debietwaarde

De oplossing van ACIN is gebaseerd op de debietwaarde van het ventilatiesysteem in de woning. Op het moment dat het systeem wordt aangezet is er een bepaald drukverschil. Dat is in principe voldoende om daaruit een QV;10 af te leiden (de parameter waar luchtdichtheid doorgaans in wordt uitgedrukt). De uitdaging is om het drukverschil zo nauwkeurig mogelijk te meten. Dat laatste is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Buitenluchtdruk en binnenluchtdruk fluctueren sterk, door weersomstandigheden en door huiselijk gebruik. Er wordt dus ook veel ruis gemeten. De ’truc’ van de nieuwe methode zit hem voor een deel in het gebruik van een klein referentievat dat door een vertragend effect op de luchtdrukverschillen de ruis kan filteren.

Niek-Jan Bink, directeur van ACIN Instrumenten: ‘We maken het meten van luchtdichtheid heel eenvoudig. Je moet toegang hebben tot het ventilatiesysteem van de woning om een onder- of bovendruk te creëren en je moet het systeem aan en uit kunnen zetten. Om een betrouwbare meting te krijgen heb je vijf pulsen nodig. Dat is alles. Maar goed kalibreren is essentieel, want als je er een Pascal naast zit heb je al een paar procent afwijking.’

Proefmetingen

Inmiddels zijn diverse proefmetingen gedaan, zowel in het laboratorium als in de praktijk, met mooie resultaten. De waarden zijn vergeleken met de blowerdoortest die nu nog gangbaar is. Op basis van deze eerste testen lijken de metingen net zo betrouwbaar. Ook is het ontwikkelde meetapparaat bruikbaar bij hogere windsnelheden waar de blowerdoortest niet meer uitgevoerd kan worden. Daarnaast is de SecureVent-apparatuur eenvoudiger toepasbaar, werkt die sneller en is de apparatuur goedkoper.

Over anderhalf jaar zou er een marktrijp product beschikbaar kunnen zijn. Momenteel is de projectgroep nog druk met praktijktests; in de loop van dit jaar worden tevens enkele installateurs bij de tests betrokken om de ontwikkelde prototypes uit te proberen.