Luchtdicht installeren

Erik op 8 maart 2018 | 3 minuten leestijd
Stopcontacten, inbouwspots, glasvezel, zonnepanelen: allemaal voorzieningen waarvoor je als elektrotechnisch installateur een gat in vloer, muur of plafond moet maken. Daarbij is ieder gat een potentieel energielek. Gelukkig is luchtdicht installeren prima mogelijk.

In een gemiddeld huis zijn al gauw zo’n 75 stopcontacten te vinden. En dan zijn er nog allerlei andere doorvoeringen nodig. Overal waar de isolatielaag van een gebouw is onderbroken, kan een koudebrug ontstaan. De thermische weerstand is er lager. Doorvoeringen zijn niet te vermijden in de installatietechniek, maar ze kunnen met verschillende technieken wel zo luchtdicht mogelijk worden afgewerkt. 

Energiezuinig bouwen

In het kader van duurzaamheid en energiezuinig bouwen is lucht- of kierdicht bouwen steeds belangrijker. Er zijn verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen. Buisstoppen, luchtdichte manchetten, tape, inbouwbehuizingen en pleisterwerk zijn voorbeelden. Voor alle mogelijke plekken, voorzieningen en situaties bestaat een passende oplossing.

De meterkast is een aparte categorie als het gaat om mogelijke luchtlekkage. Met een speciale vloerplaat kan een grote stap worden gemaakt. De meterkastvloerplaat bestaat met voorbereiding op gas of stadsverwarming, maar een vloerplaat kan ook precies op maat worden geleverd. En dan bestaan er ook volledig luchtdichte meterkasten. 

Bewust en zorgvuldig

Bij luchtdicht installeren gaat het om drie stappen: bewustwording, de juiste oplossing kiezen, en de uitvoering. Als het op een van die punten niet goed gaat, is de kans groot dat er ergens een energielek ontstaat. Het begint met bewustwording. Een gat in vloer, muur of plafond is een energielek en dus een probleem dat opgelost moet worden. Oplossingen zijn er in soorten en maten. Afhankelijk van de plaats in het gebouw, het soort doorvoering en het materiaal kies je een product om het gat af te werken. Soms is een oplossing wel goed gekozen, maar ontbreekt de ervaring of domweg de tijd om de installatie zorgvuldig uit te voeren. Dat is jammer en niet nodig, want veel leveranciers geven instructies over het juiste gebruik van hun producten en materialen voor luchtdichte installatie. Zorgvuldigheid is niet alleen nodig bij het luchtdicht afwerken van één gat, maar geldt juist ook voor het totaal. Elke doorvoering moet aan de beurt komen. Wordt ergens een gat of doorvoering vergeten en dus niet goed afgewerkt, dan is de woning niet luchtdicht. 

Check, check

Na oplevering van een nieuwbouwwoning, of als de renovatie van een bestaande woning is afgerond, is het goed om de luchtdichtheid te controleren. Dat kan met een blowerdoortest waarbij de woning of het gebouw in een toestand van over- of onderdruk wordt gebracht. Tijdens zo’n luchtdichtheidsmeting wordt gemeten of de hoeveelheid lucht constant blijft. Blijkt uit de test dat er ergens lucht weglekt, dan is nog niet duidelijk waar dat gebeurt. Daarvoor is een thermografische camera eigenlijk onmisbaar. De warmtebeelden laten exact zien op welke plaats(en) er warmteverlies is. Dan moet er alsnog een gat of kier luchtdicht afgedicht worden. Dat kan, maar het kost meestal meer tijd en moeite dan op het moment van het installeren. Een goed streven om dat te voorkomen en het in één keer goed te doen

Gerelateerde artikelen