Doel van de nieuwe regeling is in geval van export het vermijden van een dubbele heffing van recyclingbijdragen. Om de reeds in Nederland afgedragen bijdragen te kunnen terugvragen, moeten de exporterende bedrijven zich hiervoor wel eerst aanmelden en een speciale deelnemersovereenkomst afsluiten. De nieuwe restitutieregeling en het controleprotocol zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met EY en beoordeeld door COPRO. De oude exportrestitutieregeling was al enkele jaren van kracht.
In 2019 werd zo’n 1.150 ton lampen afkomstig van Nederlandse producenten en importeurs geëxporteerd binnen de EU, onder andere naar buurlanden België en Duitsland. Om die reden werd in 2020 door exporterende bedrijven meer dan €1,1 miljoen recyclingbijdrage teruggevraagd.
Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec zegt in een toelichting: “Het aanvragen van restitutie is nu makkelijker geworden en voor ons beter te controleren. Want vanzelfsprekend willen we weten of aanvragers echt recht hebben op restitutie. Daarbij houden we als vertegenwoordiger en belangenbehartiger van de producenten en importeurs scherp zicht op hoeveel lampen nu daadwerkelijk op de Nederlandse markt terecht zijn gekomen, de zogenaamde POM (Put on Market, red.). En dat is vervolgens belangrijk om onze inzamelprestaties van afgedankte lampen en armaturen te meten en af te zetten tegen de wettelijk doelstelling van 65% waaraan onze achterban moet voldoen.”