LiFi: het alternatief voor WiFi

Casper op 29 april 2019 | 3 minuten leestijd
Ken je LiFi al? Dit alternatief voor WiFi, waarbij data wordt uitgewisseld via lichtgolven, kreeg de afgelopen jaren steeds meer voet aan de grond. Ook bij Signify, het vroegere Philips Lighting, zijn ze flink aan de slag gegaan met deze nieuwe technologie. Zo’n dertig bedrijven over de hele wereld voeren testen uit met LiFi armaturen.

LiFi (Light Fidelity) is breedbandconnectiviteit die werkt via lichtgolven, waar WiFi radiosignalen gebruikt. Het biedt tweezijdige, snelle en draadloze communicatie die vergelijkbaar is met WiFi, maar stabieler is. LiFi werkt via armaturen die zijn uitgerust met een ingebouwd modem die het licht moduleert met snelheden die niet voor het menselijk oog waarneembaar zijn. Het licht wordt gedetecteerd door een LiFi USB-toegangssleutel die is aangesloten op een laptop of tablet. De LiFi USB-toegangssleutel geeft gegevens terug naar het armatuur via een infraroodverbinding. In de toekomst zal dergelijke technologie worden ingebouwd in laptops en apparaten.

Extra veilig

LiFi biedt voordelen ten opzichte van WiFi omdat het zeer geschikt is voor gebruik in een omgeving die gevoelig is voor radiofrequenties zoals in ziekenhuizen, of op plaatsen waar WiFi-signalen niet of zwak kunnen zijn zoals ondergronds (kelders, metro,…). Het systeem is ook ideaal en aangewezen in omgevingen die een hoge beveiliging vereisen; bijvoorbeeld de backoffice van een financiële instelling of overheidsdienst. LiFi voegt een extra beveiligingslaag toe, omdat het licht niet door muren kan gaan en een zichtlijn naar het licht nodig is om toegang tot het netwerk te krijgen. Het gebruik van LiFi is ook aantrekkelijk vanwege het toenemend gebruik van het radiospectrum door WiFi, waardoor vertragende ophopingen ontstaan. LiFi, dat gestuurd wordt via lichtgolven, biedt 1.000 keer het spectrum aan WiFi.

Kwalitatieve verlichting én verbinding  

Signify’s LiFi-compatibele Philips-kantoorverlichtingsarmaturen hebben een breedbandsnelheid van 30 MB per seconde zonder afbreuk te doen aan de lichtkwaliteit. Met de techniek doet het bedrijf momenteel een dertigtal pilots over hele wereld. “Onze 30 pilots laten het enorme potentieel van deze technologie zien,” zegt Michel Germe, manager van LiFi bij Signify. “We hebben honderden vragen ontvangen van potentiële klanten uit alle hoeken van de wereld, van wie sommige toepassingen hebben ontdekt die we nooit eerder hebben overwogen zoals de communicatie tussen robots in fabrieken.”

Klanten die de nieuwe technologie testen, bevinden zich over de hele wereld. Telecombedrijf Orange in Parijs test gebruikt LiFi als een aanvullend alternatief voor andere mobiele communicatietechnologieën. In Singapore gebruikt de universiteit “Republic Polytechnic” LiFi in zijn Smart Devices Lab om studenten nieuwe leermogelijkheden te bieden en hun kennis over slimme verlichtingstechnologieën te verbreden. Naast de 30 proefprojecten heeft Signify ook LiFi geïnstalleerd in 26 van hun eigen gebouwen over de hele wereld.

 

Meer weten? Bekijk dan deze video.