​‘LiFi goed toepasbaar in ziekenhuizen’

Erik op 27 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Het monitoren van een patiënt, maar dan zonder de wirwar van bedrading. Het zou ideaal zijn voor ziekenhuizen, maar het draadloos verzenden van data zorgt voor elektromagnetische straling en dat is een risico. Met LiFi kan dit risico echter vermeden worden. Zuid-Koreaanse wetenschappers onderzoeken momenteel de mogelijkheden.

Data verzenden via LED-verlichting, ofwel LiFi, is tegenwoordig een hot item. De technologie die ervoor nodig is, is volop in ontwikkeling. “Het is een ‘vriendelijkere’ manier van dataverzending, uitermate geschikt voor ziekenhuizen”, zegt Yeon Chung, wetenschapper aan de Pukyong National University in Busan, in het tijdschrif IEEE Sensors Journal. Met het gebruik van LiFi zouden patiënten in staat zijn om meer en vrijer te bewegen in hun bed, ongehinderd door allerhande bedrading. Daarnaast wordt de kans op radiostoring bij de apparatuur vermeden.

Momenteel zoeken de wetenschapper naar manieren om LiFi toe te passen in elektro-oculografie en elektrocardiogrammen. Het is een precisiewerkje, maar de eerste resultaten zijn positief. Bij elektro-oculografie worden oogbewegingen gemeten; met het gebruik van LiFi zouden verlamde patiënten dus computers kunnen besturen.

Onderzoek

Onderzoek naar LiFi is wereldwijd in volle gang. Zo onderzoekt men momenteel ook de mogelijkheden naar internetverbindingen aan de hand van LiFi. “Er is een scala aan mogelijkheden in datacommunicatie met zichtbaar licht. We zien veel potentie”, besluit Chung.

Gerelateerde artikelen