LiFi: Gegevens versturen met licht

Casper op 13 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Vergeet WiFi; in de toekomst zal LiFi de manier zijn waarop we met internet verbonden zijn. En we gaan er nog veel meer mee doen! LiFi (Light Fidelity) is een draadloze internetverbinding die werkt op basis van leds. Led-lampen kunnen in een seconde ontelbaar vaak aan en uit gaan en zo grote hoeveelheden informatie en data versturen.

LiFi, de opvolger van WiFi, is volop in ontwikkeling en dat is nodig ook. De huidige manier van data- en gegevensoverdracht kent een aantal problemen, zoals veiligheid, privacy, beschikbaarheid en efficiëntie. Capaciteit is op dit moment misschien wel het belangrijkste punt . De radiogolven die draadloze data versturen zijn schaars en duur en kunnen bijna niet meer voldoen aan de stijgende vraag naar draadloze gegevensoverdracht. En dat terwijl het internet een steeds groter onderdeel wordt van onze samenleving en van de installatiebranche. Overschakelen op LiFi kan deze problemen stuk voor stuk oplossen. Een groot voordeel is dat LiFi goedkoop is, bij massaproductie wel tien keer goedkoper als WiFi. Met LiFi kun je in een paar seconden een complete film downloaden. En dat zonder netwerkkabel of router, maar met behulp van de led-lamp die je toch al in je plafondspot of schemerlamp hebt zitten. Met een kleine uitbreiding in de fitting is die lamp geschikt als LiFi zender. 

Techniek van LiFi

De techniek van LiFi is simpel en draait om drie elektronische componenten: een transistor, een led en een fotocel. Een datasignaal bestaat uit korte spanningspulsjes (1), die worden afgewisseld door spanningsloze periodes (0). Dat is elektriciteit. Een photodetector zet de veranderingen in de amplitude om in een elektrisch signaal. De transistor laat alleen stroom door als de stuurstroom met het datasignaal aan staat en dus het signaal 1 kan doorgeven. De transistor laat dan stroom door naar de led. Die gaat precies op de maat van het datasignaal knipperen. Natuurlijk is het bij het ontvangen van het signaal nodig om ruis te beperken en om communicatieprotocollen en dergelijke mee te sturen. 

Toepassingen van LiFi


De capaciteit van LiFi is zo’n beetje onbeperkt. Alle led-lampen in de wereld zijn potentiele bronnen voor datacommunicatie met hoge snelheid. Elke led-lamp kan worden voorzien van een zender en is dan geschikt voor LiFi. Een led-lamp, en dat kan jouw bedlampje maar ook een lantaarnpaal zijn, kan dan dus ook als LiFi hotspot dienen. Omdat led-lampen zuinig in het energieverbruik zijn en de overdracht van gegevens gratis is, is LiFi een fantastische ontdekking. Er zijn veel toepassingen voor LiFi, zoals integratie in smartphones, laptops en tablets. In ziekenhuizen kan LiFi deel gaan uitmaken van nieuwe medische instrumenten. Daarvan wordt veel verwacht, omdat LiFi de elektromagnetische signalen van medische instrumenten niet verstoort. Ook in het verkeer zijn er concrete opties. Zelfrijdende auto’s kunnen zowel met elkaar als met verkeerslichten en andere informatiebronnen communiceren om veilig en efficiënt van A naar B te komen.
LiFi is ook heel geschikt voor internettoepassingen zoals het downloaden van video en audio en live streaming die veel bandbreedte vereisen. In de luchtvaart kan LiFi het gewicht en de bekabeling in passagiersvliegtuigen verminderen, entertainment systemen ondersteunen en de mobiele apparaten van passagiers koppelen. En misschien is dit maar het begin. Het zou goed kunnen dat er in de loop van de jaren dat LiFi verder ontwikkeld wordt nog toepassingen bijkomen.