Lifi: data versturen via LED-lampen

Erik op 20 augustus 2014 | 2 minuten leestijd
Iedereen kent WiFi, de afkorting van Wireless Fidelity. WiFi zorgt ervoor dat data wordt verzonden via radiogolven. Maar nu bestaat er ook LiFi. Dit is hetzelfde principe als WiFi, alleen dan met licht: er wordt gebruik gemaakt van LED-lampen die data van het ene naar het andere punt verzenden. Met een snelheid van maximaal 10 gigabyte per seconde is LiFi zelfs sneller dan WiFi.

LiFi is gecreëerd door Mexicaanse onderzoekers van SiSoft Company. Zij slaagden erin om audio, data en video te verzenden via LED-lampen. Door de LED-lampen heel snel te laten knipperen, kunnen verschillende data verzonden worden. Herinnert u zich nog dat marineschepen vroeger met behulp van hun lampen boodschappen in de vorm van morsecodes seinden naar andere schepen? LiFi is hetzelfde idee. Alleen knipperen de LED-lampen zo snel dat dit niet met het blote oog kan worden waargenomen.

Het voordeel hiervan is dat er geen straling ontstaat, die slecht is voor onze gezondheid. In tegenstelling tot WiFi, waarvan onderzoekers de invloed van deze signalen op het menselijk lichaam betwisten. 

Naast het feit dat er geen straling ontstaat, biedt LiFi nog een aantal andere voordelen. Zo veroorzaakt het lichtsignaal van de LED-lampen geen storing in de apparatuur. Hetgeen bij WiFi vaak wel het geval is. Hierdoor zou LiFi ingezet kunnen worden op plaatsen waar apparatuur met radiogolven ongewenst zijn, in ziekenhuizen bijvoorbeeld. Bovendien is het volgens onderzoekers onmogelijk om het LiFi-signaal te hacken. Dit komt omdat het via lichtgolven wordt verzonden. Echter is nog niet bewezen of dit het geval is en LiFi inderdaad niet gehackt kan worden. 

Het lijkt erop dat het nog enkele jaren kan duren voordat LiFi werkelijk ingezet wordt. Maar de potentie van deze ontwikkeling is zo groot dat we er vanuit kunnen gaan dat LiFi in de toekomst realiteit gaat worden.  

Gerelateerde artikelen