Lief voor LBK’s

Casper op 18 juli 2018 | 4 minuten leestijd
Onderhoud is belangrijk, en dat geldt voor heel veel dingen. Ook in de installatietechniek is onderhoud een must. Het hoort erbij en zorgt ervoor dat een installatie goed blijft werken en lang meegaat.

De tijd dat een luchtbehandelingskast na een x-aantal jaren simpelweg werd afgedankt omdat hij ‘op’  zou zijn, ligt achter ons. En dat is maar goed ook, want het is pure verspilling en helemaal niet nodig. Met de juiste mate van onderhoud en af en toe wat extra aandacht kan een lbk echt heel lang meegaan.

Tegenwoordig realiseren bedrijven en instellingen zich dat onderhoud belangrijk is om een installatie goed en lang te laten werken. Het mes snijdt daarbij aan drie kanten: het is kostentechnisch verstandig, het is veel beter voor het milieu, en daarbij functioneren werknemers in een bedrijf met een goede luchtkwaliteit beter. Lief zijn voor de luchtbehandelingskast loont dus. 
Periodiek onderhoud
Goed en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de lbk goed blijft draaien en niet onverwacht uitvalt of in storing gaat. Een goed onderhouden luchtbehandelingskast heeft een stabiel energieverbruik. 
Tijdens een periodieke onderhoudsbeurt worden de luchtfilters vervangen. Verder worden onderdelen zoals de warmtewisselaar, het warmtewiel of de kruiswisselaar schoongemaakt. Ook wordt de kast van binnen gereinigd en beoordeelt men de toestand van de lagers van de elektromotoren en ventilatoren door er met een stethoscoop naar te luisteren. Dan volgen er nog metingen van de batterijen, de pompen en de ventilatoren.  

Grote beurt

Vaak kan op basis van een calculatie worden vastgesteld of een revisie voldoende is, of dat het toch nodig is om de lbk te reconditioneren of zelfs te vervangen. Is een lbk wat ouder maar wel in goede staat, dan kan een eenmalige intensieve onderhoudssessie ervoor zorgen dat de kast weer een tijd mee kan. Bij een oud model lbk worden technische componenten gereinigd, gecoat en vervangen door up-to-date alternatieven. Alle onderdelen wordt gecheckt en schoongemaakt, zoals het warmtewiel, de  bevochtigingsonderdelen, warmtewisselaars, batterijen voor koelen en verwarmen, druppelvangers, kleppen en ventilatoren. Vooral de lagers in de installatie zijn gevoelig voor slijtage. Tijdens deze ‘grote beurt’ worden ook de roestplekken aangepakt, en afhankelijk van de staat waarin ze verkeren worden onderdelen zoals lagers van elektromotoren en ventilatoren, V-snaren, V-snaar poelies, en stoomgeneratoren vervangen. 

Reconditioneren

Als een luchtbehandelingskast niet of slecht onderhouden is, kan reconditioneren de lbk vaak weer in een goede staat terugbrengen. Reconditioneren is een verregaande renovatie. De omkasting blijft intact maar wordt gecoat en geïsoleerd. De vitale onderdelen van de lbk worden vervangen. Bij een wat ouder type betekent dat een echte moderniseringsslag. In overleg wordt er met Fangrid-technologie gewerkt. Ventilatoren die met poelies en v-snaren werden aangedreven door elektromotoren worden dan vervangen door een aantal kleinere direct aangedreven plug-ventilatoren die ieder een eigen volumeregeling hebben. Dat is een hele verbetering, want poelies en V-snaren slijten, en frequentieregelaars verbruiken veel energie. Er is met die technologie nog steeds wel onderhoud nodig, maar dat kan minder vaak worden. Zo’n aanpassing naar Fangrid is een investering, maar levert een energiebesparing op en verdient zichzelf wel snel terug. 

NEN en ErP

Luchtbehandelingskasten vallen onder bouw- en installatiedelen van gebouwen en daarvoor geldt de norm NEN 2767. Een lbk kan een conditiescore  van 1 (nieuwstaat) tot en met 6 (zeer slecht) krijgen. Bij een goede score is het zaak om die waardering vast te houden. Dat kan alleen met goed onderhoud. Met ingang van 1 januari 2018 moeten luchtbehandelingskasten ook voldoen aan de ErP-richtlijnen waarin eisen zijn geformuleerd op het gebied van rendement, efficiëntie en warmteterugwinning.