Lichtste zonnecel ooit kan drijven op een zeepbel

Erik op 1 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Wetenschapper van MIT claimen de kleinste, dunste en lichtste zonnecel ooit ontwikkeld te hebben. Om dit te bewijzen legden ze een werkende zonnecel op een zeepbel, zonder dat deze brak.

Een dergelijke zonnecel brengt een schare aan mogelijkheden met zich mee. De zonnecellen kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in hoeden, T-shirts, jassen en smartphones. “Deze zonnecellen zijn zo licht dat je niet eens in de gaten hebt dat ze in je kleding zijn verwerkt”, zegt Vladimir Bulović, één van de wetenschappers van MIT.

Ter vergelijking: de zonnecellen zijn 15 keer zo dun als de haar van een mens. “De cellen kunnen in principe gewoon toegevoegd worden aan een bestaand product, zonder dat er veel aan veranderd”, aldus Bulović.

Vermogen

Een ander voordeel van de zonnecel is het vermogen, zeggen de wetenschappers. Die is bijzonder hoog voor zo’n kleine zonnecel. De efficiëntie is namelijk net zo groot als de efficiëntie van een op glas gebaseerde zonnecel. Met het verschil dat deze zonnecel duizend keer zo dun is. Dit kan uitermate handig zijn voor, bijvoorbeeld, ruimtevaart, waarbij gewicht een belangrijke rol speelt.

Momenteel verkeert de zonnecel nog in de laboratoriumfase, wat betekent dat het nog wel even duurt voordat het product daadwerkelijk op de markt verschijnt. Op de lange termijn zou deze ontwikkeling echter kunnen leiden tot nieuwe vormen van zonne-energieopwekking.

Bulović: “De conceptversie bewijst dat onze technologie werkt. Maar we hebben nog een hoop werk voor de boeg.”

Lees ook: Elektrische fiets laadt zichzelf op via voorwiel.

Gerelateerde artikelen