In Frankrijk is recent in een wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dynamische, circadiaanse verlichting eraan bijdraagt dat mensen met Alzheimer zich beter voelen. Met circadiaans wordt bedoeld dat de verlichting het normale dag- en nachtritme volgt. In een verpleeghuis van de ORPEA-groep werd in de gangen, gemeenschappelijke- en recreatieruimten een nieuwe verlichtingssysteem geïnstalleerd. Dit past zich zowel qua intensiteit als lichtkleur aan het natuurlijke daglicht aan. De kleurtemperatuur van de ledverlichting varieert gedurende de dag van 3000 tot 6500 Kelvin (van koud tot warm).
Slaapgedrag gecontroleerd
Met een fitnesstracker volgden de onderzoekers de activiteiten van de bewoners 24 uur per dag gevolgd. Wat blijkt: ze slapen gemiddeld op een dag 55 minuten langer, vertonen minder gedragsstoornissen en hebben minder last van angststoornissen. Het onderzoek wordt nu verdiept door te kijken of minder kalmerende medicijnen toegediend kunnen worden.
Zweden: kortere IC-verpleegduur?
In Zweden wordt eveneens met dynamische verlichting, die het daglicht nabootst, onderzoek gedaan. Zo ook de IC van het Södra Älvsborgs ziekenhuis in Borås. De onderzoekers denken verwardheid bij patiënten als gevolg van de narcose te verminderen en het gebruik van pijnstillers te kunnen verlagen. Uiteindelijk moet deze verlichting eraan bijdragen dat de verpleegduur op de IC verkort wordt. In Zweden varieert de lichtintensiteit van 0 tot 1000 lux en de kleurtemperatuur van 2700 tot 6500 kelvin.
Desinfecteren met UV-licht
Dit is slechts één van de toepassingen van licht. In de Verenigde Staten hebben ziekenhuizen onderzoek gedaan naar het effect van licht op het voorkomen van bacteriële besmettingen. De resultaten werden onlangs gepresenteerd tijdens een conferentie van de Infectious Diseases Society of America. Ultraviolet licht werd gebruikt om niet kritische ruimten in een ziekenhuis, zoals een badkamer of een patiëntenkamer, te desinfecteren. Werd een kamer alleen met een desinfecterend reinigingsmiddel schoongemaakt, bleek uiteindelijk 2,3 procent van de patiënt in deze kamer een infectie op te lopen. Werd desinfecterend reinigingsmiddel gecombineerd met ultravioletlicht, dan daalt het besmettingspercentage naar 1,5 procent.
HINSL-verlichting voorkomt ziekenhuisbacterie
Een ander onderzoek van dezelfde organisatie richt zich op de inzet van LED-verlichting om de eerste hulp afdeling te desinfecteren. Het onderzoek toont aan dat het effect op korte termijn klein is, maar over een periode van 15 weken wel significant. Zet je LED-verlichting langdurig in, dan dringen de lichtstralen en microbiologische vervuiling terug. Ronduit spectaculair zijn de uitkomsten van het derde onderzoek. Hierin is gedurende 4 weken High-intensity narrow spectrum light (HINSL) gebruikt voor het desinfecteren van intensive care (IC) kamers, naast de gebruikelijke schoonmaak. In de eerste week werd deze verlichting (geïntegreerd in een unit aan het plafond, niet ingeschakeld. Toen vonden onderzoekers 2456 bacteriekoloniën (Stafylokokken, MRSA oftewel de ziekenhuisbacterie)) in de IC-vertrekken. In week 2 en 3 werd elke dag ’s ochtends gedurende 2,5 uur de verlichting ingeschakeld. Het aantal gevonden bacteriehaarden daalde naar 275 in de tweede week en 14 in de derde week. Toen de HINSL verlichting in de 4e week niet meer werd gebruikt, schoot het aantal gevonden bacteriekolonies weer omhoog naar 1234. In de VS is elk 6e overlijden in een ziekenhuis terug te herleiden tot een besmetting, opgelopen in het ziekenhuis.
Industriesystemen
In de VS levert Indigo-Clean ondertussen sinds een klein jaar verlichtingsarmaturen die tot 70% van de bacteriën doden met hun licht. Het gaat om LED-verlichting met een golflengte van 405 nanometer. Hoewel ziekenhuizen de meest voor de hand liggende plek zijn om deze verlichting toe te passen, kunnen ook andere toepassingen profiteren van de bacterie dodende werking van licht. In Nederland wordt onder meer UV-C licht gebruikt om bacteriën, virussen en schimmels te doden. Een van de voordelen is dat er geen resistentie tegen UV-C licht kan ontstaan.