Leidingwerk: water

Erik op 20 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Leidingwerk is zo’n beetje de basis van het installatievak en het aanleggen vergt heel wat vakkennis en vaardigheden zoals buigen en koppelen. Vroeger waren waterleidingen van lood. Vanwege gevaar voor de gezondheid mag dat al lang niet meer, maar het is wel de reden dat installateurs vandaag de dag nog steeds ‘loodgieters’ genoemd worden.

Tegenwoordig wordt er zacht koper gebruikt voor sanitaire toepassingen. Daarnaast zijn er verschillende kunststof leiding systemen voor water beschikbaar. PVC wordt hoofdzakelijk gebruikt in zwembadtechnieken. Een andere kunststofoplossing is PP. Het heeft een hoge mechanische weerstand, is geschikt in situaties waarbij hoge temperaturen voorkomen en kan goed tegen chemicaliën.

Bij het buis-in-buissysteem ligt de waterleiding in een geribde buis. Dit systeem kan heel snel aangelegd worden: het is een kwestie van de leiding afrollen, aankoppelen en klaar. Hou er wel rekening mee de leidingen in dit systeem nogal eens uitzetten of krimpen. Een meerlagige PEXbuis bestaat onder andere uit een laag aluminium waardoor uitzetten en krimpen niet aan de orde is. De PP- en de meerlagige PEXbuis worden het vaakst gebruikt, naast koper. 

Toepassing 

Welk materiaal je kiest, hangt af van de toepassing. Gebruik voor warmwaterleidingen geen PE. En bepaal in een bestaande situatie welk materiaal er al aanwezig is en houd er rekening mee dat sommige metalen niet compatible zijn in verband met elektrolyse.

Leg afvoerleidingen altijd in helling; bij aanvoerleidingen is dat niet nodig. Meestal is de waterdruk hoog genoeg voor normaal waterverbruik in een standaard huis. Bij hogere gebouwen en bij piekverbruik is het soms nodig om een drukverhogingsinstallatie te plaatsen. 

Welke diameter

Leidingdiameter is heel belangrijk. De meest voorkomende maten voor de verschillende materialen zijn in de woningbouw:

– IJzer, staal en gegalvaniseerde leidingen: 3/8, ½, ¾ en 4/4

– Koper: 15, 22 en 28mm

– Pvc (afvoer): 32, 40 en 50mm (geldt niet voor toiletten)

– Meerlagige kunststofbuis: 16, 20 en 26mm

– PE (aanzuigleiding regenwaterpomp): 32mm

Voor de verschillende ruimtes zijn er verschillende diameters waterleiding nodig.

Houd aan: 

– Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm.

– Douche-, bad- en keukenkraan = diameter 15 mm.

– Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm. 

Tips en trucs 

Waterleidingen worden nogal eens in de muur weggewerkt, zodat ze een ruimte niet ontsieren. Hou daarbij wat richtlijnen in het oog. Soldeer de leidingen zodat ze gegarandeerd waterdicht zijn en gebruik zo min mogelijk koppelingen. Bepaal vooraf precies waar de leidingen moeten komen en leg dat achteraf vast. Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig.

Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips. Gebruik voldoende beugels of klemzadels zodat de waterleiding stabiel is en niet gaat doorhangen. Houd voor de koudwaterleiding een tussenafstand van ongeveer zestig centimeter aan. Bij een warmwaterleiding moet het zo’n veertig centimeter zijn omdat die door temperatuurverschillen sneller zal uitzetten en krimpen. 

Tekst: Marion de Graaff

Gerelateerde artikelen