Leidingwerk: gas

Erik op 20 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Leidingwerk is zo’n beetje de basis van het installatievak en het aanleggen vergt heel wat vakkennis en vaardigheden. Er zijn allerlei normen en regels van overheidswege en vooral bij het werken aan gasleidingen is de veiligheid belangrijk.

Het ene gas is het andere niet. Vooral in de procesindustrie worden heel veel verschillende soorten gas gebruikt, zoals zuurstofgas, waterstofgas, stikstofgas, koolwaterstoffen en nog veel meer. In woningen stroomt er ‘gewoon’ aardgas door de leidingen en dat is  waar de meeste installateurs mee te maken krijgen. 

Materialen 

Verschillende specialistische bedrijven leggen in Nederland gasleidingen neer. Ze vallen soms onder of werken in opdracht van een nutsbedrijf als de Gasunie. Gas wordt getransporteerd door gasleidingen. Ze zijn gemaakt van een metaallegering of van kunststof. Voor welk materiaal wordt gekozen hangt af van heel veel dingen. Het soort gas, de capaciteit en de druk zijn de belangrijkste. Maar invloeden van buitenaf spelen ook een rol, zoals bewegingen van gebouwen of machines, temperatuur en de kans op corrosie.

Kies om zeker te zijn van de kwaliteit en veiligheid voor alle onderdelen van een gasinstallatie, van kraan tot koppeling tot leiding, materialen met het onafhankelijke GASTEC QA keurmerk.  

Gasleidingen aansluiten 

Gasleidingen kunnen op verschillende manieren aan elkaar worden bevestigd. Verbindingen van flenzen die doormiddel van bouten aan elkaar worden verbonden, en koppelingen met schroefdraadverbindingen en fittingen zijn uitneembare verbindingen. Verbindingen die zijn gelast of die door vervorming tot stand zijn gebracht zijn niet-uitneembaar.

Bij het aansluiten, fitten en lassen van gasleidingen hoort ook het aanbrengen van appendages, zoals kleppen en afsluiters. En dan is er nog de nodige meet- en regelapparatuur. Meten is nodig om de temperatuur of de druk van de gassen in de leidingen vast te stellen. Met regelapparatuur kan de druk kan worden ingesteld en aangepast. 

Gas in de toekomst 

Het vervangen van oude gasleidingen vindt op grote schaal plaats en tot nu toe worden nieuwbouwwoningen standaard op het gasnet aangesloten. Maar met het oog op het speerpunt duurzaamheid kun je je afvragen voor hoelang nog. Tijdens de Nationale Klimaattop van oktober 2016 ondertekenden zo’n honderd partijen een manifest, waarin staat dat dertien jaar zoveel mogelijk van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens van gas op schonere en duurzame energiebronnen overgaan. Dat is nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de twee graden Celsius, zoals is afgesproken op de internationale klimaattop in Parijs. In de praktijk heeft het plan nogal wat haken en ogen. Een lastig punt is bijvoorbeeld dat de aanpassingen in woningen geld kosten. Lang niet iedereen kan (of wil) dat betalen. Waarschijnlijk blijven gas en de bijbehorende gasinfrastructuur nog heel wat jaren bestaan. Wel zal dat voor een steeds groter deel ‘groen’ en dus CO2-neutraal gas zijn.  

Tekst: Marion de Graaff

Gerelateerde artikelen