Legplan voor zonnepanelen kan flexibeler

Erik op 15 november 2017 | 2 minuten leestijd
Bij het ontwerpen van zonnepanelen op een dak wordt door veel bedrijven gebruik gemaakt van speciale software om te berekenen hoeveel en hoe panelen kunnen worden geplaatst. Solar Monkey komt met een nieuwe versie waarbij feedback van gebruikers is verwerkt om het opmaken van het legplan eenvoudiger te maken.

Gebruikers van de software van de start-up Solar Monkey uit Delft gaven aan dat ze graag tijdens het ontwerpen verschillende varianten willen kunnen opslaan. Dat heeft het bedrijf doorgevoerd in een nieuwe versie. Op die manier kunnen diverse lay-outs en materialen worden vergeleken en worden voorgelegd aan de klant.

Obstakels op het dak 

In de update kunnen ook panelen worden weggehaald bij het opmaken van het legplan. Omdat de Nederlandse daken relatief klein zijn en er zich vaak obstakels, zoals schoorstenen, op bevinden, is het handig om zonnepanelen flexibel te kunnen verwijderen en toevoegen. Ook het draaien van het grid is eenvoudiger gemaakt zodat deze met een muisklik richting het zuiden kan worden gedraaid.

PV-systeem op plat dak

Een veel gehoord advies voor de update was dat de software geen rekening houdt met de rijsafstand bij het intekenen van platte daken. Dit kon pas achteraf worden bepaald. Dat is in de nieuwe editie aangepast. Zo kan de vooringestelde rijafstand worden aangegeven in combinatie met het type onderconstructie.

Verder ontwikkelen 

De nieuwe software gaat op 16 november live. Op de dag van de lancering kunnen klanten uitleg krijgen over het systeem door middel van webinars. De ontwikkelaars gaan nu werken aan een internationale versie van het product die nog flexibeler is zonder dat dit de betrouwbaarheid aantast.  

Gerelateerde artikelen