Ledverlichting voor bijzondere projecten

Casper op 10 oktober 2018 | 4 minuten leestijd
In een kasteel of kerk kom je ze vaak tegen: kroonluchters. Een enkele keer nog met echte kaarsen, maar vaker met gloeilampjes. Dat moet natuurlijk allemaal naar led, want dat is energiezuinig en gaat lang mee. ‘Het is een enorme markt, maar van massaal overstappen is nog geen sprake.’

Van duizend branduren naar veertigduizend, dat scheelt nogal. Op termijn is de investering die nodig is om over te gaan naar ledverlichting dus snel terugverdiend. “Je zou denken dat het appeltje-eitje is”, zegt Peter Wolters van W3Product, het bedrijf dat de E-Candle ontwikkelde. “Er zijn genoeg potentiële opdrachtgevers, maar ze hebben meestal niet genoeg cash om dit te financieren. Kastelen zijn in handen van stichtingen, kerken hebben een beperkt budget, en ga zo maar door. Toch verdient led op deze schaal zich met twee tot drie jaar terug.”

Oplossingen bedenken

Voor W3Product begon het avontuur bij Paleis Het Loo. René Boom werkte toen voor een adviesbureau op Paleis Het Loo en daar werd de bedrading afgekeurd omdat het niet meer voldeed aan de brandweereisen. Dat zette hem aan het denken. René en Peter hadden samen al een bedrijf dat zich bezig hield met recycling. “De uitdaging om voor dit acute probleem een oplossing te bedenken, sprak ons allebei enorm aan. Het ging om heel veel kroonluchters met kaarslampjes, in totaal waren het 2700 lichtpunten. We hebben uiteindelijk de karakteristieke vorm van de lampjes eerst in halogeen uitgevoerd en daarna in led. Het grote voordeel is natuurlijk de enorme energiebesparing, maar tijd is ook een aspect. Moet je nagaan dat er iemand in Paleis Het Loo rondliep die elke dag bezig was met het vervangen van lampen. Daar had hij letterlijk een dagtaak aan. Door de E-Candles is dat niet meer nodig. Gelukkig viel de overgang naar led zo’n beetje tegelijk met zijn pensionering.”

Bijzondere locaties 

Toen het werk op Paleis Het Loo erop zat, hebben René en Peter zich verder gespecialiseerd in het ontwikkelen van ledverlichting voor bijzondere projecten. “We komen regelmatig in musea, kastelen, kerken en op allerlei andere bijzondere locaties”, zegt Peter. “Wij bedenken oplossingen voor ingewikkelde verlichtingsvraagstukken. Zo wilde de NS het restaurant in het stationsgebouw in Eindhoven terugbrengen in de sfeer van de jaren ’50. De lichtarchitect kwam daarvoor bij ons terecht. De negen enorme koperen lampen die er hingen, hebben we gerestaureerd én we hebben er nog drie bij gemaakt. Eigenlijk pakken we alles aan, want het is fantastisch om oplossingen op maat te maken.”

Sfeer

Onlangs realiseerden Peter en René de omzetting naar led in het Duitse Schloss Dresden. Op de vraag om hoeveel lichtpunten dat ging, kan Peter niet echt antwoord geven. “Ze weten het daar zelf niet eens precies. Ze hebben nu duizend lampjes afgenomen, maar ze blijven bestellen. Het is natuurlijk een enorm kasteel, het einde is nog niet in zicht. Ze pakken het daar heel grondig aan. Ze brengen alle kroonluchters in kaart, halen ze uit elkaar en maken ze helemaal schoon, herstellen het bladgoud; het is echt een enorme klus. We hebben net de foto’s binnen die in Schloss Dresden zijn gemaakt gedurende de werkzaamheden. Zie je die enorme kroonluchters? Deze lampjes weten heel mooi dezelfde sfeer op te roepen als van kaarslicht. Zowel de kleur als de vorm zijn perfect. We werken nu aan de ontwikkeling van een lampje met een flakkerend ledje, zodat het nóg echter lijkt. Het is nog niet zo eenvoudig om dat te maken, maar het gaat er zeker komen.”