Lichtplaat zonder armatuur
Ledverlichting is in de handel verkrijgbaar in de meest uiteenlopende maten en vormen. Er is dus voor iedere situatie wel geschikte ledverlichting te vinden, of het nu gaat om de thuissituatie of om de werkplek. Ledverlichting is te koop in de vorm van de traditionele gloeilamp, maar er zijn ook allerlei kleinere uitvoeringen, of bijvoorbeeld ledstrips, waarbij meerdere leds op een rijtje zijn geplaatst.
Ook zijn er zogeheten ledpanelen op de markt. In feite is een ledpaneel een lichtplaat die de bestaande tl-armatuur in zijn geheel vervangt. De leds die in een ledpaneel zijn verwerkt, vormen samen als het ware een armatuur. Ledpanelen hebben over het algemeen een standaard formaat, bijvoorbeeld van 60 bij 60 centimeter, maar andere formaten zijn ook mogelijk.
Hoe werkt het?
Concreet bestaan ledpanelen uit een rand die circa 1 centimeter hoog is met daarbinnen de ledchips. In de omkadering liggen drie verschillende platen waarover de chips hun licht uitzenden. Doordat de platen op deze manier worden verlicht, kunnen de ledpanelen hun licht afgeven.
Of een ledpaneel goed functioneert, hangt van een aantal factoren af. Zo is het belangrijk dat geschikte platen en de juiste chips worden toegepast. Bebeurt dit niet, dan kan er een ‘vlekkerig’ lichtbeeld ontstaan, wat afbreuk doet aan het strakke, gelijkmatige beeld dat de panelen juist zo aantrekkelijk maakt. Een andere wezenlijk element in een constructie met ledpanelen is koeling. Immers, alleen met passende koeling kunnen de ledpanelen hun maximale levensduur bereiken.
Liever ledpanelen!
Ledpanelen worden vaak toegepast in een context waarin voorheen aan verlichting door middel van tl-buizen zou zijn gedacht. Ten opzichte van tl-buizen hebben ze echter een flink aantal voordelen. Allereerst is er het esthetische aspect: een plafond ziet er met deze panelen heel wat strakker uit dan met een aantal tl-buizen. Uiteraard zijn het niet alleen de looks die de ledpanelen interessant maken. Ledpanelen gaan ook lang mee, waardoor er minder tijd en geld gemoeid is met het vervangen ervan. Ook als het gaat om functionaliteit, hebben ledpanelen veel te bieden. De platte verschijningsvorm maakt dat het licht een relatief groot gebied op een gelijkmatige manier bestrijkt. Zeker in een werkomgeving is dit een zeer prettige vorm van verlichting. Ook worden ze minder warm dan tl-buizen, waardoor de ruimte minder warm wordt, en dat houdt weer in dat er bespaard kan worden op de airconditioning. Last but not least zijn ledpanelen hygiënischer dan tl-buizen, vanwege de vlakke platen en het ontbreken van openingen naar het plafond.
Bij een overstap naar ledpanelen is de terugverdientijd 2,5 tot 4 jaar; dit is langer dan bij ledbuizen, maar daar staat wel tegenover dat de panelen alleen al vanwege hun aantrekkelijke design én hun comfort een investering waard zijn!