LED-verlichting beschermt schilderijen tegen kleurverandering

Erik op 13 augustus 2015 | 1 minuut leestijd
Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam zijn al overgeschakeld op LED-lampen. Waarom? Omdat LED-lampen schilderijen beter beschermen tegen kleurverandering.

Lichtcompositie is een belangrijk onderdeel van een tentoonstelling. Hoe beter de verlichting, hoe beter de kleuren van een schilderij uitkomen. Normaliter worden hier gloei- en halogeenlampen voor gebruikt. LED-verlichting wint echter steeds meer terrein.

UV-straling

LED-verlichting laat geen Uv-straling los, terwijl gloei- en halogeenlampen dat wel doen. Deze straling kan ervoor zorgen dat schilderijen van kleur veranderen. Het probleem met LED-verlichting was echter dat de kwaliteit van het licht inferieur was aan die van halogeenverlichting. Door snelle ontwikkelingen en constante innovaties op het gebied van LED-verlichting is dit verschil in kwaliteit nu verdwenen. Daarnaast zijn LED-lampen ook nog eens energie-efficiënter en daarom een duurzamer alternatief.

Kosten

Of elk museum nu overstapt op LED-verlichting is nog maar de vraag. Het vervangen en ombouwen van verlichting is een grote investering. In verband met duurzaamheid is het echter een omslag die elk bedrijf uiteindelijk zal gaan maken.

Gerelateerde artikelen