​Led filament lampen: een echte sfeerpeer!

Casper op 3 juli 2015 | 2 minuten leestijd
De ouderwetse gloeilamp is officieel uitgefaseerd. Maar gloeilampen gaven zo’n fijn sfeerlicht. Niet getreurd, want er is een alternatief: de filament LED-lamp. Uit productie genomen gloeilampen mogen niet meer op de markt gebracht worden. Wel mogen de magazijnvoorraden worden opgebruikt, en in die uitloopfase zitten we nu. Vanaf 1-1-2017 mag er dan echt nergens meer een gloeilamp branden.

In de markt kwam veel kritiek op de maatregel, maar toegegeven, de spaarlamp en tegenwoordig de LED-lamp zijn nu eenmaal een stuk zuiniger. ‘Maar veel minder gezellig’, was het grote bezwaar. Warmwit was het toverwoord bij het ontwikkelen van alternatieven voor de gloeilamp. Met het verschijnen van filament LED-lampen kwamen veel normen en wensen bij elkaar. Ze zien eruit als ouderwetse gloeilampen, prima geschikt voor decoratieve en sfeervolle armaturen. Moodmakers gaf haar LED filament lamp niet voor niets de toepasselijke naam “sfeerpeer”. 

Innovatief

Daarbij komen veel voordelen kijken: het aantal branduren – afhankelijk van merk en type – ligt tussen de 20.000 en de 50.000 en het verbruik is zeer laag, namelijk maar 4 watt. De kleur temperatuur van deze LED lampen is 2500K en dat geeft… inderdaad: warmwit! Deze innovatie gaat een grote toekomst tegemoet. Onder andere in de horeca, maar ook in kantoorpanden, openbare ruimtes en gewoon bij consumenten thuis zal de LED filament lamp steeds vaker te zien zijn. Diverse groothandels hebben de filament lampen al in hun assortiment. Installateurs die zich met verlichting bezig houden zijn enthousiast over dit type lamp.

Dimmen

Het filament (‘de gloeidraad’) bestaat uit een onderlaag van speciaal glas met daarop heel veel piepkleine ledjes die zijn bedekt met een fosforlaagje. De fluorescerende kleur van het fosfor vult het spectrum aan en levert zodoende een aangenaam licht op met een hoge CRI-waarde.
De meeste LED filament lampen zijn tegenwoordig te dimmen, ook een belangrijke eis vanuit de markt. Dat vergt wel speciale dimmers die het lage wattage van de LED-lampen aan kunnen, zoals de Eltako FUD61NPN-230V (voor LED lampen tussen 0.1 en 100W). Simpele dimmers uit de bouwmarkt (zoals triac dimmers of fase-aansnijdingsdimmers) zijn niet geschikt voor het dimmen van deze lampen.