Op het eerste gezicht moeilijk verenigbaar. Maar met behulp van nieuwe, slimme domotica kunnen de wensen van de regering en de wensen van de cliënt toch dichter bij elkaar komen dan u misschien denkt.
Slimme medicijndoos
De medido is een handige medicijndoos die er voor zorgt dat patiënten hun medicijnen niet meer vergeten. Zodra het tijd is om medicijnen in te nemen gaat de medido piepen en knippert er een lichtje. De cliënt kan dan op het apparaat drukken, waarna de juiste medicijnen tevoorschijn komen.
Toch kan het natuurlijk voorkomen dat je lekker ligt te slapen en het geluid en lichtje niet ziet of hoort. Ook daar is iets op gevonden. De medido staat in direct contact met de zorginstelling, die dan de cliënt kan bellen om hem/haar alsnog te herinneren aan de medicijnen.
Mocht de cliënt niet opnemen kan de thuiszorg alsnog langsgaan bij de cliënt thuis om te kijken of alles goed gaat. Op die manier is de cliënt langer zelfstandig en hoeft de thuiszorg minder langs te gaan, wat de kosten drukt.
Telethuiszorg
Een ander handig snufje is de telethuiszorg. Hierbij kunnen cliënten in contact kopen met hulpverleners via een beeld en geluidsverbinding, bijvoorbeeld met behulp van een I-pad. Op die manier kunnen ouderen online overleggen over hun behandelingen en zorg.
Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij deze nieuwe technieken: een kwartiertje skypen met de thuishulp is nu eenmaal niet hetzelfde als koffie drinken en een babbeltje maken tijdens een uurtje schoonmaken. Daarnaast is het voor sommige ouderen lastig om te leren werken met zo’n telethuiszorgsysteem.
Ondanks die uitdagingen zijn er ook veel voordelen. De cliënt hoeft de deur niet meer uit naar de dokter om geholpen te worden. Daarnaast hoeven vrienden en familie niet meer elke dag te bellen om te checken of de medicijnen wel zijn ingenomen. En, het belangrijkste, als de medicijnen goed en op tijd worden ingenomen, word de cliënt minder snel ziek.
Robots
Verre toekomstmuziek is het gebruik van thuiszorgrobots. Onderzoek heeft uitgewezen dat robots gemakkelijk kunnen worden ingezet voor dagelijkse schoonmaakklusjes zoals ramen lappen en tegels wassen. Wie weet, misschien maakt niet de thuiszorgmedewerker maar de thuiszorgrobot uw kopje koffie als u met pensioen bent. Hoeft u hem niet eens een koekje aan te bieden.