​Lancering LoRa-netwerk moet Internet of Things een boost geven

Erik op 5 november 2015 | 2 minuten leestijd
Internet of Things (IoT) wordt steeds meer de norm. Als de ontwikkelingen op dit gebied zich blijven voortzetten, weten we over enkele jaren niet meer beter. Het LoRa-netwerk, dat deze week gelanceerd werd, is een stap in die richting.

Met een goedkoop zendertje en twee batterijen worden apparaten slim en zijn ze in staat om met elkaar te communiceren via dit netwerk. Eind 2016 moet LoRa landelijke dekking hebben.

Het LoRa-netwerk (en IoT in het algemeen) werkt als volgt: door het installeren van een zendertje kunnen apparaten, ofwel things, via het internet informatie verzenden en ontvangen. Dit brengt een schare aan mogelijkheden met zich mee.

Het LoRa-netwerk maakt dit mogelijk aan de hand van zeer goedkope zendertjes die, met twee standaard batterijen, zo’n 10 tot 15 jaar werken. KPN lanceerde het netwerk deze week in Rotterdam en Den Haag. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’; de zendertjes hebben dan ook een bereik van 15 kilometer.

Toepassingen

Doordat apparaten in verbinding met het internet staan, zijn er vele toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het draadloos zenden van data van sensoren, het op afstand en draadloos bedienen van verlichting en toegangspoorten, het volgen van mensen en het vinden van een vrije parkeerplaats.

Gerelateerde artikelen