​Lamp brandt op water en zout

Erik op 31 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Een lamp laten branden op een glaasje water en twee eetlepels zout. De Filipijnse start-up Sustainable Alternative Lighting (SALt) heeft een dergelijke lamp ontwikkeld en ziet het als een uitstekend alternatief voor kerosine lampen en verlichting op batterijen in ontwikkelingslanden.

Ooit gehoord van een Galvanisch element of Galvanische cel? De wetenschap hierachter is in feite de basis voor de productie van batterijen en vormt tevens de basis voor deze lamp. Doormiddel van chemische omzetting, een redoxreactie, is het mogelijk om elektrische stroom op te wekken. Deze methode heeft veel voordelen: het is bijvoorbeeld niet giftig en voorkomt brandgevaar.

Wie bij de zee woont, kan de twee eetlepels zout overigens achterwege laten. De lamp is namelijk in staat om 8 uur licht te geven op water met dat zoutgehalte. Het kan een goede oplossing zijn voor landen waar natuurrampen vaak voorkomen. Met zeewater is verlichting met deze lamp altijd voorhanden.

De uitvinders hopen de lamp aan het einde van dit jaar of aan het begin van volgend jaar in productie te nemen. Het is nog niet duidelijk welk prijskaartje er aan een dergelijke lamp hangt, maar het start-up bedrijf neemt al wel orders aan. De kostenanalyse wordt binnenkort uitgevoerd.

De volgende stap voor SALt is het mogelijk maken van je telefoon opladen met deze methode.

Afbeeldingen: SALt

Gerelateerde artikelen