Lage btw tarief op isolatie blijft gelden

Casper op 3 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Een week geleden ging het btw tarief op arbeid bij renovaties en herstel van woningen weer omhoog. Dat betekent dat het voor consumenten weer duurder wordt om zonnepanelen, zonneboilers en cv-ketels aan te schaffen. Dat geldt echter niet voor het aanpakken van de isolatie.

Op 1 juli kwam er een einde aan het lage btw tarief van 6 procent op renovatie en onderhoud van woningen. Sinds deze week geldt weer het standaard btw tarief van 21 procent op onder meer het aanbrengen van zonnepanelen, hr-ketels, energiezuinige verlichting en inbouwapparatuur. Het uitvoeren van woningisolatie vormt echter een uitzondering; daarvoor blijft het lage btw tarief van 6 procent gelden.

Klimaatbelasting verminderen

Uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat de btw-korting voor een gemiddelde eengezinswoning een aardig voordeel opleveren bij het toepassen van vloer-, dak-, gevel- en glasisolatie. Oplopend van 100 euro bij vloerisolatie tot bijna 400 euro bij het laten isoleren van een schuin dak. Volgens Milieu Centraal is woningisolatie de effectiefste manier voor consumenten om hun klimaatbelasting te verminderen.

Omzetdaling

In 2009 verlaagde de overheid de btw op arbeid voor vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen naar 6 procent. Dat lage btw tarief gold sinds maart 2013 ook op arbeid bij renovatie en onderhoud van woningen, maar is dus sinds vorige week weer verhoogd naar 21 procent. Volgens installateurskoepel Uneto-Vni geen slimme zet. De brancheorganisatie verwacht een daling van het aantal opdrachten, wat de omzet van vooral kleine installatiebedrijven niet ten goede komt.