‘Kwartsstof als sluipmoordenaar’

Casper op 3 december 2014 | 3 minuten leestijd
KAM staat voor kwaliteit, arbo en milieu, waarbij arbo dan weer de afkorting is van arbeidsomstandigheden. Wim Boon is KAM-coördinator bij Leertouwer b.v. en vertelt wat er in de installatiebranche zoal speelt op het gebied van arbo.

Dat asbest gevaarlijk is, weet iedereen nu wel. Eindelijk, want het heeft jaren geduurd voordat de impact voor iedereen duidelijk was. Kwartsstof geldt als het asbest van nu. Het komt vrij bij handelingen als boren, zagen, slijpen en frezen van de meeste soorten steen, cement en beton. De stofdeeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer, met het blote oog niet te zien. Wim: “Net als asbest is kwartsstof een sluipmoordenaar. Het is een hot item binnen de installatiebranche en er is allerlei regelgeving. Die wordt (nog) deels nageleefd en deels nagestreefd.”

Campagne

De inspectie SZW voert nu, evenals vorig najaar, weer een campagne tegen kwartsstof. “Dat schudt de branche wel wakker”, weet Wim. “Er is apparatuur op de markt met ingebouwde stofafzuiging, bijvoorbeeld om mee te boren. Bij de meeste bedrijven worden keuzes gemaakt tussen vervanging van een machine of het toevoeging van hulpstukken gekoppeld aan een stofzuiger. Pas in laatste instantie kom je bij persoonlijke beschermingsmiddelen terecht, zoals stofmaskers. Die zijn niet erg populair, want voor langere tijd zit het gewoon niet lekker.”

Steiger bouwen

Valgevaar is ook een arbo-onderwerp waar bij Leertouwer veel aandacht aan besteed wordt. “Natuurlijk scheelt het tijd als je voor een klus op hoogte niet eerst een steiger gaat opbouwen. Of als je een ‘light’ versie neerzet, en daarbij niet alle onderdelen gebruikt. Bij ons is dat echt ‘not done’, je moet gewoon geen risico’s nemen, zo simpel is het. Wij geven nieuwe werknemers bij aanvang instructie over de do’s en don’ts op arbo-gebied. Het is vooral een kwestie van wennen. Ons motto is: ‘je werkt veilig of je werkt niet’. Als je een klus organisatorisch goed aanpakt, zijn veiligheidsrisico’s bijna altijd te voorkomen.”

Werk niet onder spanning

“Dat is een van de dingen die we tegen nieuwe jongens zeggen”, zegt Wim. “Dan denken ze in eerste instantie aan werkdruk, maar we bedoelen het letterlijk! Elektriciteit is dodelijk, daar moet je serieus mee omgaan. Dat is in ons vak zo logisch, dat we minder dan één melding per jaar op dit aspect hebben. En gelukkig maar. Bij nieuwbouw is het vrij makkelijk: je zorgt voor een bouwstroompje, vervolgens komt er een meterkast met de nutsaansluiting en je stelt groep voor groep in gebruik en uiteindelijk wordt de gehele installatie vrijgegeven. Je begint dus spanningsloos. In bestaande bouw moet je afspraken maken en afstemmen met de gebruiker wanneer de stroom eraf kan. En dan kun je in de verleiding komen om de spanning erop te laten. Ik weet nog dat wij het vroeger als jonge TD’ers stoer vonden dat het hoofd TD de stroom van een verdeler erop liet als hij een kabel moest aansluiten. Onverantwoord, denk ik nu. Ik ben blij dat het belang van arbo en veiligheid tegenwoordig wordt ingezien.”