​‘Kwaliteit van ledlampen verschilt enorm’

Erik op 25 mei 2016 | 2 minuten leestijd
De kwaliteit van ledlampen voor consumenten verschilt enorm. Vele lampen knipperen of hebben een opwarmprobleem, wat wijst op een korte levensduur. Dit stelt OliNo na het doormeten van 2100 ledlampen van verschillende merken.

Voor het onderzoek testte OliNo de ledlampen van verschillende merken, zoals Bailey, Calex, EGLO, Megaman, Osram, Pharox, Philips, SPL, Sylvania, Toshiba en XQ-Lite.

Knipperende ledlampen

Bij 32 procent van de ledlampen bleek dat deze hinderlijk knipperden. Het knipperen van d lamp wordt uitgedrukt in de verlichtingssterkte modulatie index (knipperindex). Als deze knipperindex meer dan 35 procent bedraagt, is dit hinderlijk voor de consument. Dit kan gezondheidsklachten als hoofdpijn tot gevolg hebben.

Levensduur

OliNo testte daarnaast de levensduur van verschillende ledlampen, door het meten van de opwarming van de lamp: ‘Door tijdens het opwarmen van de lamp te kijken naar de efficiëntiedaling kun je zien of de lamp te warm wordt.’ Een goede ledlamp gaat doorgaans 30.000 uur mee, mits deze beschikt over een goede kwaliteit van elektronica en een goede afvoer van de warmte. OliNo concludeert dat 26 procent van de ledlampen voor consumenten problemen geven bij het opwarmen en dus mogelijk een kortere levensduur hebben.

Verschil

Opvallend is dat twee lampen die op het eerste oog identiek zijn aan elkaar, toch enorm kunnen verschillen. Zo testte OliNo twee identieke lampen, waarbij de eerste hinderlijk knipperde en de andere totaal niet. De conclusie die OliNo trekt, is dan ook dat je niet kunt zeggen of een bepaald merk slecht of goed scoort, want ook per merk is er veel variatie in kwaliteit.

Lees ook: India wil elk(e) huis, gebouw en straat van led voorzien

Gerelateerde artikelen