​Kunstmatige fotosynthese: revolutionaire vorm van groene energie?

Casper op 19 augustus 2015 | 2 minuten leestijd

“Het elektrochemisch splitten van water kan zorgen voor een goedkope, schone en hernieuwbare bron van duurzame brandstof”, zegt Leone Spiccia, hoofdauteur van het onderzoek, in een persbericht. “De laatste successen die we geboekt hebben, brengen ons wederom een stap dichterbij de realisering hiervan.”

Nikkel

Succes in het veld van kunstmatige fotosynthese betekent normaal gesproken dat een energie-efficiëntie van tien procent of hoger bereikt wordt. Het Australische onderzoeksteam bereikte echter 22,4 procent. Nu is dit geen gigantische sprong ten opzichte van het vorige record (18 procent), maar de wijze waarop dit bereikt werd, is wel speciaal. De Australische onderzoekers bereikten hun record namelijk door nikkel te gebruiken als katalysator. Voorgaande vormen van kunstmatige fotosynthese maakten gebruik van schaarse, dure metalen; nikkel is daarentegen goedkoop en verre van schaars.

“Er bestaan veel katalysators die een stuk geavanceerder zijn dan nikkel”, zegt Doug MacFarlane, co-auteur van het onderzoek, tegenover ABC. “Nikkel is vergeleken daarmee een vrij normale katalysator. Het grote voordeel is echter dat het een zeer goedkoop metaal is, terwijl het wel uitstekend werkt als katalysator. Dat maakt het een ideale optie.”

Rivierwater

Een andere innovatie is dat het systeem werkt op rivierwater. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk te implementeren is in een variëteit aan geografische locaties.

De toepassingsmogelijkheden van de technologie zijn enorm, claimt MacFarlane. “Waterstof kan bijvoorbeeld gebruikt worden om elektrische auto’s aan te drijven. Maar ook als een goedkope vorm van energieopslag, bijvoorbeeld voor energie van zonnedakpanelen op woningen.”

Lees ook: Nieuwe methode voor opslag van zonne-energie ontwikkeld.