Kunstmatig eiland voor energieopslag

Erik op 7 september 2014 | 2 minuten leestijd
In België is er een concessie aangevraagd om voor de Belgische kust een kunstmatig eiland te bouwen voor de opslag van hernieuwbare energie.

De zogenoemde ‘energiedonut’ is een waterkrachtcentrale op zee. Als de energieprijzen flink dalen wordt zeewater uit het bassin van het ringvormige eiland weggepompt. Stijgen de energieprijzen bij schaarste, dan loopt het water terug die de turbines aandrijft en stroom produceert. 

Het samenwerkingsverband, iLand, dat het megaproject wil bouwen en exploiteren bestaat uit elektriciteitsproducent Electrabel, baggermaatschappij DEME en investeringsmaatschappijen van de Vlaamse en Waalse overheid. Zij denken dat het project voldoende winstgevend is.

De energiedonut van iLand zou in de Noordzee, vier kilometer voor de kust van Wenduine, worden gebouwd en bijdragen aan de opslag van hernieuwbare energie, afkomstig van windmolens en zonnepanelen. 

De Belgische minister Johan Vande Lanotte van Economische Zaken geeft aan dat de zeescheepvaart geen last zal hebben van de energiedonut, omdat het in ondiepe wateren ligt. Hij verwacht dat Belgische baggeraars bij een geslaagd project hun opgedane kennis kunnen exporteren naar het buitenland. 

Een ander consortium werkt aan een soortgelijk project dat in de haven van Zeebrugge moet komen te liggen.

Gerelateerde artikelen