‘Koolmonoxidemelders onder de maat’

Erik op 12 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Tijdens de zomermaanden is de kans op koolmonoxidevergiftiging een stuk kleiner. Hoge temperaturen buiten zorgen ervoor dat ramen en deuren wagenwijd openstaan. Juist deze stille periode is bij uitstek geschikt om koolmonixidemelders op te hangen. Aandachtspuntje hierbij is wel dat een groot gedeelte van de koolmonoxidemelders, die in ons land te koop zijn, niet deugt…

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) deed onlangs onderzoek naar koolmonoxidemelders die in Nederland te verkrijgen zijn. Het grootste gedeelte van de melders kwam niet al te best uit de bus: het merendeel van de Nederlandse CO-melders blijkt zelfs niet te deugen. De melders die ernstige tekortkomingen hebben, worden door de NVWA van de markt gehaald.

Geen goede gebruiksaanwijzing

De warenwaakhond heeft in het kader van een breder Europees onderzoek 15 verschillende merken en typen koolmonoxidemelders gecontroleerd. Twaalf van de vijftien onderzochte CO-melders bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksaanwijzing. De NVWA heeft vier melders technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de juiste manier af.

Waarschuwing van NVWA

Alle producenten van ondeugdelijke melders hebben een waarschuwing gekregen van de NVWA: zij moeten de verkoopvan de melders staken. Twee producenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten te waarschuwen. “Consumenten die deze producten kopen wordt schijnzekerheid geboden”, aldus de NVWA. “CO-melders moeten doen wat ze beloven, dat staat als een pal boven water. Maar een goede en veilige geiser, gaskachel of andere installatie moet het uitgangspunt zijn.”

Koolmonoxidevergiftiging

Een verbrandingstoestel stoot verbrandingsgassen (waaronder koolmonoxide) uit die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Bij een te kort aan zuurstof verbrandt gas onvolledig en ontstaat koolmonoxide. Hoge concentraties kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, is het belangrijk dat consumenten het verbrandingstoestel elk jaar laten controleren door een vakman. Ook voldoende ventilatie is belangrijk.

Gerelateerde artikelen