​Koerswijziging mbo-scholing biedt perspectief voor techniekopleidingen

Erik op 27 november 2015 | 2 minuten leestijd
Minister Bussemaker van Onderwijs is voornemens om grote mbo’s op te splitsen in kleinere vakcolleges. Uneto-VNI ziet dit als een positieve ontwikkeling voor de installatiebranche. De koepelorganisatie verwacht dat een bundeling van technische opleidingen in één herkenbaar vakcollege kan leiden tot een grotere instroom van leerlingen en een hogere kwaliteit van het onderwijs.

Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI, over de voorgenomen koerswijziging: “Als technische branche pleiten wij al jaren voor opsplitsing van mbo-scholen in kleinere, herkenbare vakcolleges. Wij ondersteunen het voorgenomen beleid van de minister dan ook van harte.”

Vakmanschap

Uneto-VNI is van mening dat mbo-scholen momenteel te weinig aandacht besteden aan vakmanschap, laat de brancheorganisatie weten in een persbericht. Siertsema: “In grootschalige mbo-scholen zijn technische opleidingen onvoldoende herkenbaar. Daardoor zijn we in een vicieuze cirkel terechtgekomen: steeds minder leerlingen, minder aandacht voor techniek en minder geld voor het up-to-date houden van de onderwijskwaliteit.”

Herkenbaar

Een herkenbaar vakcollege voor techniekopleidingen kan, volgens Siertsema, ook bijdragen aan een sterkere link tussen onderwijs en bedrijfsleven: “Onze leden willen graag een bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van het vaktechnisch onderwijs. Een gericht vakcollege biedt daarvoor alle mogelijkheden.”

Gerelateerde artikelen