Koele klaslokalen voor de SSgN

Casper op 31 mei 2016 | 3 minuten leestijd
Een middelbare school in Nijmegen is onlangs flink verduurzaamd. Het Arnhemse installatiebedrijf Instaan Installaties is er een aantal maanden mee bezig geweest. Zowel leerlingen als leraren van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) zijn zeer te spreken over het resultaat.

De school wilde een verduurzamingsslag maken voor wat betreft de technische installaties. Het was vooral een groot probleem dat het snel erg warm werd in de school. De grote wens was koele klaslokalen. Dat heeft Instaan in het Plan van Aanpak dus als uitgangspunt genomen. Bas Arends, Directeur van Instaan, licht toe: “Er is gekozen voor lokale ventilatie door middel van luchtbehandelingskasten. De verwarming en koeling van die kasten gebeurt met een aantal warmtepompen. Bijzonder is wel dat we de klaslokalen kunnen koelen met lokale koelunits die draaien op warmtepompen.”

Koelen met zon

Nevenaannemer 100% zonnig heeft ongeveer 650 zonnepanelen op het dak gelegd. Arends: “Het leuke is natuurlijk dat je wilt koelen op het moment dat de zon schijnt en dat de energie om te kunnen koelen in dit geval wordt geleverd door zonnestroom. Koelen met zon dus. De ventilatie-units zijn CO2-gestuurd en reageren ook op temperatuurverschillen. Je ziet dat echt gebeuren. Tijdens pauzes schiet het CO2-gehalte in de kantine bijvoorbeeld enorm omhoog. De luchtbehandeling toert op en voert dan meer verse lucht aan. Na de pauze toert de luchtbehandeling af. Dat gaat allemaal vol automatisch.” 

Vijftienhonderd pubers

Bas Arends had voor aanvang van het project wel zijn bedenkingen. “ ‘Vijftienhonderd pubers die van half negen tot vier uur aanwezig zijn, hoe kunnen wij dan ons werk doen?”, vroeg ik me af. In de praktijk is het me enorm meegevallen, mede dankzij de goede samenwerking met het conciërgeteam en het roosterbureau. We hebben heel goed af kunnen stemmen. De grote uitdaging zat ‘m bij dit project in de omgeving. De school was gewoon in gebruik, maar tijdens lesuren kun je natuurlijk geen gaten in het beton boren. We hebben veel gedaan in de vakanties en in de weekends, maar ook tijdens pauzes. Het was echt een logistiek verhaal. Een ander punt was de veiligheid van leerlingen. Je bent steeds bezig met ladders, steigers, gereedschap, apparatuur en allerlei materiaal, en dan kunnen er situaties ontstaan die onwenselijk zijn. Gelukkig is alles veilig en voorspoedig verlopen.”

Technische ruimten

Op verschillende plekken moesten de luchtbehandelingskanalen door bestaande ruimtes worden gevoerd. Arends: “Technische ruimtes worden nogal eens als opslagruimte gebruikt, maar ook dan verleenden de conciërges alle medewerking. Er waren ook wat bouwkundige werkzaamheden uit te voeren. Bijzonder was dat de bouwkundig aannemer bij dit project onder ons viel. Meestal is het andersom, maar omdat onze aanneemsom het hoogst was en de schoolleiding graag alles in één hand wilde houden, is hiervoor gekozen. We hebben dus zowel bouwkundige aannemer Van de Water Bouw en elektricien Schekman – beide al jaren werkzaam voor de school – ‘meegenomen’ in ons contract. Dat was anders dan hoe het traditioneel in de kolom gaat, maar het werkte goed. Het project is inmiddels opgeleverd. Laat de zon dus nu maar schijnen; de SSgN blijft koel!”