​Klussen is leuk, maar gevaarlijk

Erik op 7 juni 2016 | 3 minuten leestijd
Werd eerder al het gevaar van Doe-Het-Zelfers besproken op InstallatieProfs, nu heeft beslist.nl een onderzoek gedaan naar de belangrijkste klustrends en welke risico’s de klussers lopen.

“In de lente- en zomermaanden stropen Nederlanders massaal de mouwen op voor een nieuw klusseizoen. Het doe-het-zelven leidt in huishoudens tot frustraties en ongelukken, maar het zorgt ook voor tevredenheid en trots zodra de klus is geklaard.” De website hield het zoekgedrag van de Nederlandse doe-het-zelfsers bij en kwam daarbij tot bijzondere ontdekkingen. “Uit het zoekgedrag van consumenten op beslist.nl blijkt dat de wintermaanden veelal worden gebruikt voor het plannen van klussen en het uitzoeken van klusspullen. In de lente en zomer worden de grote klussen geklaard, zoals een verbouwing van de badkamer of de tuin. Tijdens de herfst worden woningen winterklaar gemaakt met een nieuwe cv-ketel, verlichting en beveiliging tegen inbraken.”

LEES OOK: “Neem deze zomer geen gas terug”

Toch schuilen er ook gevaren bij het zelf klussen. VeiligheidNL deed onderzoek en concludeerde dat er jaarlijks ongeveer 130.000 ongevallen plaatsvinden. Dat zijn er 359 per dag. De onderzoekers leggen uit: “In ruim 80.000 van de gevallen is een medische behandeling noodzakelijk. De meeste klusslachtoffers vallen op zaterdag, de minste op zondag. Ongeveer de helft van alle klusongevallen vindt plaats in de periode mei tot en met augustus.”

Ongelukje

Advies voor de klussers om vooral op te letten bij het zagen, boren en schilderen. Daarbij gebeuren namelijk de meeste ongelukken. De cirkelzaak is in 6 procent de boosdoener, maar ook een val de ladder is een grote valkuil. Pas ook op met hobbymessen, want in 5 procent van gevallen zorgen die voor problemen. “Ruim de helft van het letsel ontstaat aan de handen (51%), maar ook het hoofd (11%) en de voeten (10%) zijn kwetsbaar tijdens het klussen.”

LEES OOK: Doe-het-zelvers maken meer kapot dan je lief is

Mannen klussen, vrouwen bepalen

Mannen klussen het meest terwijl vrouwen bepalen hoe het eruit moet komen te zien. Mannen klussen gemiddeld tweemaal zoveel als vrouwen, maar zijn daardoor ook drie keer zo vaak de klos en worden slachtoffer van een klusongeluk. Maar liefst vijf keer vaker komen er mannelijke klussers op de Spoedeisende Hulp na een doe-het-zelf incident dan vrouwen.  

Gerelateerde artikelen