​Kleine installateur ontdekt voordelen drone

Casper op 10 februari 2016 | 3 minuten leestijd
Voor de een is het opwindend speeltje, voor de ander een handig hulpmiddel: de drone. Voor het installatievak kunnen de onbemande vliegtuigjes van groot nut en gemak zijn. Bijvoorbeeld bij een inspectie van een bliksembeveiligingsinstallatie of voor het maken van warmtebeelden.

Volgens Darpas, de branchevereniging voor onbemande vliegtuigen, helikopters en multirotors heeft elke installateur die activiteiten ontplooit op het gebied van zonne-energiesystemen over vijf jaar een drone. Misschien is het wishfull thinking maar vooralsnog zijn het slechts enkele grote partijen die drones daadwerkelijk beroepsmatig inzetten.

Hoogspanningsmasten

Één van deze installateurs is de beheerder van elektriciteitsnetten Joulz. De netbeheerder gebruikt drones bij de inspecties van hoogspanningsmasten, GSM-masten en windmolens. Ook zet Joulz de vliegtuigjes in voor lekdetectie van warmteleidingen, tracéstudies en om warmte te lokaliseren bij het opsporen van energiefraude. De drones hebben voor het bedrijf eigenlijk alleen maar voordelen, laat Patrick Kooij weten. “‘Ze maken het inspectiewerk er niet alleen een stuk veiliger op maar ook veel efficiënter. Onze medewerkers hoeven nu niet meer in de hoogspanningsmasten te klimmen en we beschikken meteen over een perfect beeld van de onderhoudsstaat. Voor onze klanten heeft dat weer als voordeel dat zij gerichter kunnen investeren in onderhoud.”

Warmtebeelden

Drones kunnen de installatiesector goed van pas komen bij de inspectie van zonnepanelen op daken. Met een warmtebeeldcamera is snel te zien welke zonnepanelen defecten vertonen. Dat het een makkelijkere werkwijze is die bovendien kostenbesparend is, staat buiten kijf. Toch zijn er critici die het argument afdoen als een verkooppraatje van droneverkopers of –exploitanten. Want bij gebruik van een betaalde type omvormer of paneel zijn eventuele problemen in het paneel ook achter de pc te detecteren.

Een installateur die niettemin overweegt te gaan werken met een drone is Casper Moorsink, eigenaar van MBB Twente. Hem lijkt een drone wel handig bij de inspectie van bliksembeveiligingsinstallaties. Onlangs werd zijn hulp ingeroepen bij een bliksemafleider op een kerktoren. De eigenaar vermoedde dat de beveiliging los zat.  “Dan sta je daar vanaf de grond met verrekijkers naar boven te turen maar het blijft toch een beetje gissen. Nu moesten we er voor 500 euro een kraan bij halen. Er moest inderdaad wat reparatiewerk worden verricht, maar voor hetzelfde geld was het niet nodig gebleken. Met een drone hadden we dat veel eenvoudiger kunnen vaststellen.”

Investering

Een reden om af te zien van drones en voorlopig gewoon naar boven te klauteren is de investering. De aanschafprijs van een drone varieert van 800 euro tot enkele tienduizenden euro’s. Daarbovenop komen nog de kosten van de opleiding en de keuring van de drone. Gemiddeld bedraagt de investering 7.000 euro.  Dat is een aardig bedrag dat alleen kan worden terugverdiend door een installateur die regelmatig op grote hoogte moet inspecteren.