Kennemer Wonen start pilot met opslag van zonne-energie in batterijen

Erik op 20 april 2020 | 4 minuten leestijd
Samen met Ecorus en iWell start Kennemer Wonen start een innovatieve pilot met de opslag van zonne-energie in batterijen. Door de energie op te slaan in een slim batterijsysteem blijft de eigen opgewekte stroom beschikbaar voor bewoners.

Inmiddels zijn 4.500 huurwoningen van Kennemer Wonen voorzien van zonnepanelen. De komende vier jaar worden er nog eens 6.000 woningen voorzien van maximaal 8 zonnepanelen per woning, zonder huurverhoging. Dit betreft zowel eengezinswoningen als appartementencomplexen. Veel energie wordt opgewekt door de zonnepanelen op zonnige momenten van de dag wanneer er een lage energievraag is. Opgewekte energie die niet direct wordt gebruikt, (bij met name appartementencomplexen), wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. “En dat is zonde…” vindt Michiel van Baarsen, manager Vastgoed bij Kennemer Wonen. “Door de energie op te slaan in een slim batterijsysteem blijft de eigen opgewekte stroom beschikbaar voor bewoners. Samen met Ecorus en iWell zijn we daarom een duurzaam initiatief begonnen dat ook een financieel voordeel voor de bewoners oplevert én past bij onze stappen op het gebied van duurzaamheid.”

Verduurzamen en besparen 

Kennemer Wonen heeft in samenwerking met bedrijf iWell bij appartementencomplex de Maasstraat in Oudorp en Professor Winklerlaan in Castricum deze nieuwe innovatie toegepast. Bij beide complexen zijn batterijen geplaatst die de teveel opgewekte energie van de zonnepanelen opslaan. De overtollige energie die opgewekt wordt door de zonnepaneelinstallatie wordt nu opgeslagen in een grote batterij. Wanneer er op bepaalde periodes van de dag meer energie wordt gevraagd dan de zonnepanelen op dat moment kunnen leveren dan wordt de eerder opgeslagen energie gebruikt vanuit de batterij in plaats vanaf het elektriciteitsnet. Een voorbeeld van een moment dat er veel energie wordt gevraagd is het gebruik van een lift in een appartementencomplex in de ochtend en in de avond. De zonnepanelen en batterij besparen jaarlijks ruim 4.000 euro op de servicekosten van een complex. 

Bewoners enthousiast 

Dankzij de koppeling van de batterij aan de zonnepanelen blijft 65% van alle opgewekte
zonnestroom bewaard binnen het complex. Zonder batterij zou dit ongeveer 20% zijn.
Bewoners van het appartementencomplex in Alkmaar zien dit terug in hun
servicekosten. Bewoner mevrouw Bongaards: “Ik ben 87 jaar oud en heb geen verstand
van techniek. De monteurs waren gelukkig heel vriendelijk. Ook vind ik het hartstikke
mooi dat de servicekosten omlaaggaan en we nu schone stroom hebbe
n.”

Bij positieve resultaten van deze pilot, kan het zijn dat deze toepassing van opslag in
batterijen in de toekomst ook bij individuele woningen met zonnepanelen gaat plaatsvinden. Hierdoor kan een woning of blok woningen voor een groot deel
zelfvoorzienend worden. Kennemer Wonen neemt de ervaringen uit deze pilot mee en
zal tijdens de evaluatie nadenken over eventuele vervolgstappen. 

Gerelateerde artikelen