De zonnepanelenbranche heeft positief gereageerd op het aanblijven van de huidige regeling. Aan de NOS liet brancheorganisatie Holland Solar weten blij te zijn dat minister Kamp inziet dat de markt de overheidssteun in de vorm van de salderingsregeling nog nodig heeft.
Saldering op de schop
Het Energieonderzoek Centrum Nederland heeft voor minister Kamp vijf verschillende toekomstscenario’s ontwikkeld die de salderingsregeling moeten vervangen. Bij twee opties blijft het salderen bestaan. De overige varianten dienen ter hervorming van de regeling.
Bij het ontwikkelen van de varianten is nadrukkelijk gekeken naar de wensen van de Nederlanders die al zonnepanelen hebben of twijfelen of het aanschaffen van zonnepanelen een goede stap is. De vijf varianten zijn inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd met het bijgevoegde advies van minister Kamp. Hij heeft zijn zinnen gezet op de variant met een teruglever- en/of investeringssubsidie.
Vijf opties
Na het onderzoek van het ECN werden er vijf varianten aangedragen:
- De salderingsregeling zoals die al bestaat, blijft behouden.
- Optie twee lijkt veel op de eerste variant, maar blijft het fiscale deel van het stroomtarief behouden blijven, maar komt de saldering op het productendeel te vervallen.
- Ook bij de derde variant blijft de salderingsregeling maar komt er een begrenzing op de ingevoerde en op een ander moment geconsumeerde elektriciteit die fiscaal wordt gesaldeerd.
- In de vierde variant wordt de saldering volledig afgeschaft. Ter vervanging moet er een terugleversubsidie per kilowattuur elektriciteit komen als er wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
- Ook bij optie vijf sneuvelt de salderingsregeling. Om toch de consument tegemoet te komen, wordt er een investeringssubsidie per wattpiek gegeven.
Optie vier en vijf hebben de voorkeur van minister Kamp, maar hij laat de uiteindelijke beslissing over aan het volgende kabinet.
Voordelen consumenten
De eerste twee varianten zorgen ervoor dat de terugverdientijd van de zonnepanelen kort blijft. Consumenten krijgen immers betaald voor hun opgewekte stroom. De vierde variant zorgt er daarentegen voor dat de drempel voor het aanschaffen van zonnepanelen wordt verlaagd. Als er niet wordt gekozen voor variant één of twee, gaat de Nederlandse overheid er qua kosten op vooruit.
Het belang voor de bezitters van zonnepanelen is groot. Inmiddels hebben zo’n 450.000 Nederlandse huishoudens zonnepanelen op hun dak.