Kabinet wil meer maatregelen tegen koolmonoxide-ongevallen

Erik op 20 juni 2016 | 2 minuten leestijd
​Als het aan het kabinet ligt, komt er in Nederland een wettelijke erkenningsregeling om aantal ongevallen met koolmonoxide bij cv-ketels terug te dringen. Dat blijkt uit een brief die het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde na aanleiding van het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat in het najaar van 2015 werd gepubliceerd.

Reden van dat onderzoek destijds is het hoge aantal ongelukken met koolmonoxide. UNETO-VNI is van mening dat een wettelijke erkenningsregeling voor alle installatiebedrijven in ons land de veiligheid van gastechnische installaties sterk verbeteren naar het voorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. “De brancheorganisatie dringt erop aan een dergelijk register van vakbekwame monteurs en erkende installatiebedrijven ook in ons land te introduceren.”

LEES OOK: Kritiek op installatiebranche na vernietigend rapport koolstofmonoxide

Meer bijscholing

De vakbekwaamheidseisen voor installateurs moeten omhoog onder meer door frequente bijscholing. “De brancheorganisatie streeft ernaar de erkenningsregeling op korte termijn te realiseren, zodat de eerste installateurs zich er nog dit jaar voor kunnen kwalificeren. Ook voor elektra overweegt UNETO-VNI op termijn een zwaardere erkenningsregeling in te voeren.”

LEES OOK: Nederland bang voor cv-ketel

Extra maatregelen

Andere maatregelen die het kabinet wil nemen om het aantal ongevallen terug te brengen zijn: het veiliger maken van de cv-ketels, betere bewustwording bij de consumenten, een Europese verplichting op CO-beveiliging in cv-ketels en een zwarte lijst met onveilige koolmonoxidemelders. 

Gerelateerde artikelen