Kabels zijn er in alle soorten en maten. Er zijn stuurstroomkabels, kabels voor beweegbare systemen, voedingskabels (massief en soepel), kabels voor hogere temperaturen, signaal- en instrumentatiekabels, diverse kabeltypen en functiebehoudkabels. Er zijn kabels die vooral worden gebruikt in de utiliteit, (luxe) woningbouw of zorginstellingen en kabels met specifieke infrastructurele of industriële toepassingen.
Type en dikte
Omgeving en toepassing bepalen het type kabel dat nodig is, met het juiste aantal aders en aderdoorsnede. Het is belangrijk om de juiste dikte van de draden te kiezen. Afhankelijk van het vermogen dat de kabel moet transporteren en de lengte van de kabel kun je de dikte vaststellen. Een goede richtlijn is: kies voor 2,5 mmq als het maximale vermogen lager is dan 20 ampère en de kabel korter dan 30 meter. Er zijn verschillende computerprogramma’s en apps die de kabeldoorsnede voor je kunnen uitrekenen. TKF biedt een app aan waarmee je zowel de meest optimale kabel als een duurzame versie kunt opvragen. Op de startpagina van Jobarco kun je variabelen invullen waarmee je het juiste type kabel voor het project vindt.
Trends en specials
Kabelfabrikanten leveren over het algemeen alle standaardkabels maar kunnen vaak ook speciaalkabels vervaardigen. Dat zijn kabels die moeten voldoen aan bepaalde bijzondere voorwaarden die niet vaak voorkomen en waar dus geen standaard oplossing voor is. Ze worden speciaal vervaardigd.
Fabrikanten springen natuurlijk ook in op trends en ontwikkelingen in de markt. De omgevingbestendige Tecsun solar kabels van Draka zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze voldoen aan de Europese norm voor solar kabels, de EN 50618.
Vijf veelgebruikte kabels door installateurs
VD-draad of installatiedraad is een één-aderige draad, die voor inpandige elektrische installaties wordt gebruikt.
Huishoud- of VMvL-kabels zijn geschikt voor een nominale spanning van 300/500 V. De gebruikelijke aderdoorsneden zijn 0.75, 1.0, 1.5 of 2.5 mm². XMvK kabel wordt vooral gebruikt in de woningbouw vanaf 50 cm boven de grond. Geschikt voor lichte toepassingen en eenvoudige verbindingen zoals het aansluiten van bijvoorbeeld verlichting en wandcontactdozen. Het is vrij kwetsbaar en mag daarom niet gebundeld of in kabelgoten toegepast worden.
YMvK kabel is dikker, steviger en dus iets duurder dan XMvK. Door een dikkere isolatie is deze kabel beter beschermd, hij mag in kabelgoten gelegd en gebundeld. Hij is toepasbaar voor lichte en wat zwaardere toepassingen, en bovendien is hij moeilijk brandbaar. Rubberkabels zijn voor het aansluiten van zware apparaten bij hoge belastingen in droge en vochtige ruimten, in de vrije natuur en in proceswater. Ze mogen beschermd en vast gelegd in buizen of apparaten tot 1000 volt wisselspanning. Rubberkabels hebben drie tot vijf aders, verschillende aderdoorsneden en hebben een nominale spanning van 450 tot 750 volt.