Elektriciteit: het is goed dat het er is en we maken er dagelijks dankbaar gebruik van, zowel in onze woon- als onze werkomgeving. Een wereld zonder elektriciteit kunnen we ons nauwelijks nog voorstellen. Hoewel we het nut van elektriciteit bijzonder op prijs stellen, willen we liever niet voortdurend geconfronteerd worden met de technische aspecten ervan. Elektriciteitskabels hoeven dan ook niet per se prominent zichtbaar te zijn. Als het even kan, kiezen we ervoor om de kabels door middel van frezen weg te werken in de muren. Bij nieuwbouw wordt hier uiteraard rekening mee gehouden. Er zijn echter situaties waarbij een elektrische kring uitgebreid moet worden, maar frezen niet haalbaar is. Op zo’n moment kunnen kabelgoten uitkomst bieden.
Meerdere compartimenten
Kabelgoten zijn er in verschillende maten, waardoor de grootte afgestemd kan worden op de behoefte; gaat het om de afwerking van een enkele kabel, dan ligt de keuze voor kleine kabelgoten voor de hand. Moeten er meerdere kabels worden weggewerkt, dan zijn er grotere modellen verkrijgbaar. En zijn zelfs kabelgoten in de handel met meerdere compartimenten; hierdoor kunnen zwakstroom- en sterkstroomgeleiders in dezelfde goot worden afgewerkt. Bovendien kunnen zo ook internet- en/of tv-leidingen en stroom voerende kabels probleemloos in één kabelgoot worden weggewerkt.
Beginnen bij de basis
In principe bestaan de kabelgoten uit een basisprofiel en een soort deksel. Allereerst wordt het basisprofiel gemonteerd op de wand. Vervolgens wordt de kabel in de goot aangebracht. Tot slot wordt het afdekkende gedeelte op het basisprofiel geklikt of vastgeschroefd. De kabelgoten kunnen uiteraard op maat worden gemaakt, dit gebeurt doorgaans met een ijzerzaagje of een andere zaag met fijne tanden. In het geval dat er voor de kabelgoot meer nodig is dan alleen een ‘rechttoe rechtaan’-route, zijn er speciale verbindingstukken te koop waar bochten, hoeken en T-verbindingen mee kunnen worden aangelegd.
Het ligt voor de hand dat de uitbreiding van de elektrische kring wordt verbonden met het stopcontact dat het dichtstbij is. Ook dient rekening te worden gehouden met wettelijke voorschriften. Zo mogen er niet meer dan acht stopcontacten op één stroomkring worden geplaatst.
Veiligheid voor alles
Naast het voornoemde wettelijke voorschrift zijn er meer zaken waarmee u rekening moet houden wanneer u kabelgoten aanlegt. Wellicht moet het elektrische schema van de woning bestudeerd worden, of moeten de stroomkringen op een andere manier in kaart worden gebracht. Immers, wat op zichzelf een eenvoudige klus lijkt, kan leiden tot riskante situaties als men niet beschikt over de juiste kennis. Precies op dit punt komt uw deskundigheid goed van pas. Geven klanten aan zich te ergeren aan losse elektriciteits- of datakabels? Dan biedt u ze aan op professionele wijze te zorgen voor een gestroomlijnde oplossing.