In de jaren tachtig zette de overheid zwaar in op energiebesparing. Nieuwbouw werd vanaf dat moment steeds vaker volledig geïsoleerd en uitgerust met mechanische ventilatie. Natuurlijk is er helemaal niets mis met energie besparen en ook een goede isolatie van woningen is een prima zet. Maar toch lijkt er ergens iets mis te gaan in onze aanpak of manier van denken: tot op de dag van vandaag worstelen we met het binnenklimaat van onze woningen, met alle gevolgen van dien. Condensvorming bijvoorbeeld, of meer in zijn algemeenheid een ongezond binnenklimaat, wat tot gezondheidsklachten kan leiden.
Stoken voor de buitenlucht
Op ons vorige artikel over luchttoevoerroosters reageerde een lezer: “De stelling is bij veel bewoners dat men niet voor de buitenlucht stookt. Wij hebben ook geen idee hoe wij hier een omslag in kunnen krijgen. Het verbaast ons wel dat er heel veel (energie) gestopt wordt op het gebied van hoog-rendement en isolatieontwikkelingen en –verbeteringen, maar dat de link met de buitengevel ventilatieroosters niet echt gemaakt wordt.” Wellicht ligt hier een deel van het probleem: als bewoners menen dat ze ‘stoken voor de buitenlucht’ als ze luchttoevoerroosters gebruiken, dan is de kans uiteraard groot dat er iets spaak loopt. We zullen dus eerst iets moeten veranderen aan dit vastgeroeste denkpatroon, voordat de luchttoevoerroosters open kunnen!
Kwaliteitsverbetering
Toch is er meer aan de hand als het gaat om ventileren: ook aan de kant van de bouwwereld ligt een deel van de oplossing. Als bewoners wél het nut inzien van het gebruiken van luchttoevoerroosters, dan heeft dat immers alleen effect als het totale ventilatiesysteem ‘klopt’. Ook daar lijkt het nogal eens aan te schorten; niet voor niets werd in 2012 al een actieplan ‘Kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen in nieuwbouwwoningen’ gelanceerd. Bij de evaluatie van het actieplan in 2014 bleek dat consumenten ook toen nog niet altijd kregen waar ze recht op hebben; namelijk een goed functionerend ventilatiesysteem.
Integraal denken
We kunnen concluderen dat voor een optimaal gebruik van luchttoevoerroosters een omslag in denken bij zowel de consument als de bouwwereld nodig is. Sowieso is een meer integrale visie wenselijk, waarbij milieu, energieverbruik en wooncomfort in hun onderlinge samenhang worden beschouwd. Ligt de focus alleen op isolatie, dan verdwijnt immers wooncomfort (in de vorm van een gezond woonklimaat) naar de achtergrond. Andersom geldt dat met het accent op wooncomfort er waarschijnlijk weer te weinig oog is voor milieuoverwegingen. De ‘Active House’-visie is een visie op bouwen waar al deze aspecten aandacht krijgen. Misschien dat we, als we met zijn allen meer op deze integrale manier denken, in staat zijn om het grotere geheel te zien.